Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avni Dervishi: Demokrati är både rättigheter och skyldigheter

I Europa (exklusive Ryssland och Vitryssland) får man tala och skriva fritt, utan att för den delen behöva bli utsatt för våld eller hot. Eller?

Annons

Publiceringen av karikatyrbilderna av profeten Mohammed för två år sedan visade motsatsen. Det samma gäller nu och återpubliceringen av de ökända bilderna. Den gången såg religiösa extremister till att våld grundat på hat blev en exportvara, som visade sig lättköpt av diktaturer i Mellanöstern. Tyvärr blandade en del politiker sig i.

Mediernas rättighet att informera under ansvar är ju berättigad i våra demokratiska grundlagar, vilket extremgrupper verkar

nonchalera. Eller visste de från början att det finns sådana regleringar i grundlagen?

Knappast alla, skulle jag lätt kunna påstå.

Invandrarutanförskapet är stort både i Danmark och Sverige, liksom i många andra europeiska länder. Utanförskap betyder brist på verklighetsförankring i det samhälle som ger förföljda politisk och humanitärt skydd som Sverige har givit oss. Det är heller ingen forskningsnyhet att det är lättare att manipulera människor som lever i fattigdom och socialt utanförskap än de som är integrerade i de samhällen de är bosatta i.

Danmark har generellt blivit mer rasistiskt de senaste åren. Tyvärr. Publiceringen av de omtalade karikatyrerna i Jyllands-Posten för två år sedan var mycket för att provocera skulle man lätt kunna tycka. Flera danska tidningar har nu återpublicerat de omtalade karikatyrbilderna av profeten Muhammed. Anledningen? Planer på att döda journalister har upptäckts. Även i Sverige har dödshot framförts mot Lars Vilks som ritade den smaklösa bilden av Mohammed som rondellhund som Nerikes Allehanda publicerade.

Hur etisk den publiceringen var kan diskuteras, men att hota journalister till livet eller bombhota en eller flera tidningar på grund av provocerande bilder hör inte hemma i demokratier. Hade hoten framförts från källor i diktaturländer som Iran och

Syrien då hade alla förstått att de ville överexploatera situationen för egna inhemska syften. Men när svenska medborgare agerar som dödshotsbudbärare då måste vi alla

förstå att åtgärder krävs. Likaså att samhället blir mer skeptiskt och islamofobisk. Är det konstigt? Egentligen inte skulle man kunna tycka.

Frågan är om de som hotar journalister och tidningar vet att de försvårar ännu mer för alla dem som har sökt och fått asyl och vill leva ett vanligt liv. De hjälper ju bokstavligen till att öka segregationen, rasismen och främlingsfientliga partier och ser till att kampen mot diskriminering urholkas oavsett religion eller trostillhörighet. Att söka asyl i ett land betyder att man måste lära sig acceptera sina rättigheter och skyldigheter. Det är vad demokrati handlar om.

Bekämpningen av religiös och politisk extremism i Danmark, Sverige som i andra länder måste gå hand i hand med antidiskrimineringsåtgärder från såväl staten som från föreningarna. Det samma gäller även införandet av en politisk och social verktygslåda som måste användas mot den islamofobi och den antisemitism som verkar breda ut sig bland en del européer med arabiskt och nordafrikansk ursprung.

Om man ogillar en medial eller politisk företeelse, finns det andra metoder att visa sitt motstånd på. Man kan protestera demokratiskt genom att samla namnunderskrifter, skriva antiartiklar, föra diskussion och samtal för att göra sin röst hörd och bevisa motsatsen och till och med bojkotta en eller flera tidningar.

De som valt att hota och tro att de kan blockera yttrandefriheten i en demokrati måste inse att även de har demokratiska möjligheter. Alla skulle vinna på om de använde dem. Om de däremot fortsätter att använda odemokratiska metoder, borde de säga upp sitt svenska eller danska medborgarskap och flytta tillbaka till sina gamla hemländer som de en gång i tiden flydde ifrån på grund av förtryck och våld.

Avni Dervishi

statsvetare

Liberala invandrarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons