Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avni Dervishi: Det angår oss alla

Annons

Måndagen den 5 juni tände man ljus i Potter's Field Park efter lördagens terrordåd vid London Bridge.

Pray for London. Pray for Stockholm …"Pray for Västerås"? – Hoppas att vi aldrig behöver ens tänka på. Men räcker det med bara att be och hoppas?

Terrorism får aldrig bli ”bara” en händelse, där vi bara ska beklaga och be för offren. Vi kan och måste agera förebyggande. Självfallet att det är upp till myndigheterna att se till att agera enligt lagen. Men, vi som ansvarsfulla medborgare har också en möjlighet att påverka vår trygghet.

Att behandla symptomen hjälper föga, när vi i själva verket måste försöka attackera själva sjukdomen. En del av oss med nysvensk bakgrund som vistas i många olika områden där insatser inom integration är nödvändiga, har varnat i åratal om att det frodas ömsesidig rasism i en del förorter som nu har blivit näring för våldsbejakad islamism. Inte sällan har våra röster tystats ner och vi har även blivit hotade av islamister.

Det finns en hel del förakt mot vårt liberala samhälle bland en del människor med rötter i andra länder och vi kan inte vara tysta om det. Det börjar med att ungdomar födda här i Sverige vägrar ge handen till en kvinna, för att just hon råkar vara en kvinna, till att fortsätta med hot mot någon tjej som vägrar ha slöja på sig. För att tyvärr senare agera med våld mot våra friheter och demokratiska värderingar.

Men, ska det vara bara upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att förvarna oss när hotet är i närheten, nu när ingen förvarning alls förekommer innan terroristerna slår till? Nej, är mitt svar.

Polisen och Säkerhetspolisen (SÄPO), borde ge en möjlighet till berörda att anonymt anmäla dessa anti-demokratiska krafter som härjar fritt. En separat e-mejladress skulle vara ett enkelt steg, men med stor betydelse.

Dessutom bör alla kommuner (där det finns förutsättningar för det) anställa en person som ansvarar för att agera förebyggande, delta i föreningslivet och andra aktiviteter runt om i förorterna. Anordna seminarier och kunskapsförmedlande möten där familjer till terroroffer kan vara med och även personer som har upplevt hot av extremisterna och de som har överlevt terrorbrott.

Till skillnad från idag, deras syn på verkligheten måste komma till tals också. I de fall där det finns fog för det, bör dessa kommunanställda personer förmedla informationen vidare till berörda säkerhetsmyndigheter. Det behövs. Det räcker inte med bara polisiära åtgärder. Vår demokratiska trygghet angår oss alla.

Avni Dervishi Statsvetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons