Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa fastighetsskatten

En fråga som måste analyseras är effekter på skatteutjämning och förändringar på bostadsmarknaden, skriver Jörgen Johansson (c), ledamot av riksdagens skatteutskott, apropå slopande av fastighetsskatten.

Annons

Fastighetsskatten är en skatt som bör avskaffas. Det är Allians för Sverige överens om.

Då skatten ger statskassan ungefär 30 miljarder kronor i intäkt är frågan inte enkel. Men det förhållandet att drygt fyra miljarder tas in på felaktig grund, beräkningsmaterialet är bräckligt, och att skatten i många bygder fått orimliga konsekvenser kräver snabba åtgärder för att lösa dessa missförhållanden.

Alliansen ser över skatten i två steg med slutmålet att skatten avskaffas. För att snabbt få resultat fryses de nuvarande taxeringsvärdena och ett tak sätts för marktaxeringen, vilket innebär att nuvarande orimligheter åtminstone stoppas. Detta kommer att kosta fyra till fem miljarder kronor.

Efter valet kommer alliansen att tillsätta en utredning för att se över hur skatten i övrigt ska avskaffas. Från centerpartiet har vi aldrig haft något emot att stärka det kommunala självstyret, men införandet av en kommunal fastighetsavgift medför en mängd frågor beträffande annan lagstiftning som måste ses över. En annan fråga som måste analyseras är effekter på skatteutjämning och förändringar på bostadsmarknaden. Hur kommer exempelvis fördelningseffekterna mellan inkomstgrupper och regioner att slå vid en slopad fastighetsskatt? En intressant fråga i det sammanhanget är generationsväxlingen som inte får försvåras.

Roland Sundgrens (VLT den 21 juli) farhågor om slopad avdragsrätt för fastighetslån kommer alltså inte att besannas. Att avskaffa fastighetsskatten är ett komplicerat arbete som kräver mycket eftertanke, men målet - en avveckling av fastighetsskatten - är helt klart för alliansen. Partierna är dessutom överens om att finansieringen ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Det innebär bland annat att reformprogrammet för företagande, sänkta inkomstskatter och slopad förmögenhetsskatt ska genomföras först. Ambitionen är att reformen kan komma att genomföras under 2008. Den målsättning som alliansen har är ingen "skvader", det är en tydlig målsättning och en ambition som på ett ödmjukt sätt framarbetats mellan allianspartierna i syfte att avskaffa en skatteform som saknar legitimitet i det svenska samhället.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons