Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstånd avskräcker inte för mammografi

Det har nu gått knappt sju år sedan Västmanland som andra landsting införde digital mammografi.

Annons
De flesta kommer. Oron för att färre kvinnor i norra länsdelen kommer på mammografi har visat sig obefogad, hävdar Rigmor Åkesson (S).Bilden visar cancerceller i bröst hos kvinnor från ett europeiskt land och visades i sitt sammanhang i åskådningssyfte.

Digitaliseringen ökade möjligheten upptäcka mindre tumörer i ett tidigt skede. Utsikten att överleva i bröstcancer ökade därmed för västmanländska kvinnor.

Under åren har från olika håll framförts oro för att fler kvinnor skulle utebli från mammografiundersökning i samband med att verksamheten koncentrerades till Västerås när den digitala tekniken togs i drift. Oron byggde på statistik under en begränsad period.

Nu visar aktuella siffror att oron är obefogad. Västmanländska kvinnor låter undersöka sina bröst i minst samma omfattning som i andra landsting. Det är heller inte så att kvinnor boende ute i länet i högre grad än andra uteblir från mammografiundersökningen.

Så här hög andel kallade till mammografi undersökets under januari 2011 – september 2013:

Arboga 80 procent, Fagersta 83 procent , Hallstahammar 83 procent, Kungsör 78 procent, Köping 80 procent, Norberg 81 procent, Skinnskatteberg 80 procent, Surahammar 84 procent, Sala 82 procent och Västerås 82 procent.

Sveriges kommuner och landsting har som mål att 80 procent av de som kallas ska delta i mammografiscreening. Västmanland klarar med andra ord målet med marginal.

För att öka tillgängligheten har bröstenheten sedan ett år tillbaka öppet en kväll i veckan. I våras togs också beslut om att personer med funktionsnedsättning som har färdtjänstbevis har rätt att åka sjukresa till mammografi.

Alla andra som kallas till mammografi kan åka med sjukreselinjen. Därtill är det enkelt att omboka sin tid på internet via 1177 Vårdguiden.

Slutligen finns anledning att lyfta fram vår nationellt framstående bröstenhet, som inte bara screenar utan tar han om patienter under hela sjukdomsförloppet. 2012 fick två sjuksköterskor vid bröstenheten också pris som Årets Bröstsjuksköterska.

Hög kvalitet på bröstsjukvården är minst lika viktigt som god tillgänglighet. Jag vågar påstå att sjukvården i Västmanland uppfyller båda kraven.

Rigmor Åkesson (S) svarar om mammografi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons