Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckbyskolan nedläggningshotad

SD säger sig i en VLT-artikel arbeta för ”Västerås alla arbetarfamiljer, för ensamstående föräldrar, för arbetslösa och sjuka”.

Annons
Bäckbyskolan.

Samtidigt jobbar SD tillsammans med Alliansen hårt för att lägga ned Bäckbyskolan, ett mångårigt högstadium i ett av vår stads fattigaste områden med hög del arbetslösa och många otrygga barn. Som om detta inte vore nog hotas ytterligare ett av Västerås kommunala högstadium av samma öde.

Alliansen har under de två senaste valperioderna också lobbat och jobbat hårt för att etablera så många vinstdrivande privata friskolor som möjligt i vår kommun.

Från att ha haft en skola som låg högt i alla internationella mätningar har vi nu – efter att privatiseringen av skolan ökat – en svensk skola som ligger under genomsnittet.

Den svenska skolan faller som en sten rakt nedåt i statistiken och i jämförelsen med andra länder. Skolverkets undersökningar konstaterar att vi har fått fler toppstudenter samtidigt som den svagaste gruppen barn blir större och svagare för varje år.

Betydelsen av barnets socioekonomiska bakgrund har förstärkts ytterligare och klassklyftorna ökar dramatiskt. Det vill säga, barn till fattiga föräldrar får sämre utbildning och start i livet. Är det detta som ska känneteckna Västerås skolpolitik? Är det något att känna stolthet inför?

Vi har en skollag som måste följas, det är det som är hela tanken med en lag. Tyvärr bryter Västerås stad varje dag mot vår svenska skollag. Barn med behov får inte det de behöver. Det enda man tar hänsyn till är den allsmäktiga budgeten.

Den är till och med överställd lagen. Skolorna ska rapportera till skolcheferna och skolcheferna till politikerna i en sorglig rundgång. Om någon förälder påpekar för ledningen att barnet behöver extra stöd blir svaret att det är rektorns ansvar.

Samtidigt är direktiven till rektorerna glasklara: budgeten medger inga förändringar – klara det ändå. Alltså, Västerås skolor håller sig till lagen så länge som budgeten tillåter.

Här krävs det en total ändring av synen på skolan, förskolan och fritids från alla partiers håll. Idag är det alldeles för få vuxna som arbetar med våra barn och vi blir bara färre och färre.

Budskapet från politikerna är att 20 barn i en skolklass är för lite. Vem har bestämt det? Ekonomer utan pedagogisk insyn styr Västerås skolor idag – detta måste ändras snarast om vi tillsammans ska kunna göra de förbättringar som vår stad och Sverige behöver.

Politikerna kräver legitimation av oss redan universitets- och högskoleutbildade, men litar ändå inte på att vi professionella pedagoger vet bäst vad barnen behöver. Skrämmande.

Det behövs fler vuxna kring våra barn, inte färre. Varje gång detta nämns är det alltid någon styrande som svarar att ”det är inte antalet vuxna i skolan som är det viktiga, utan hur duktiga de är”.

Det sägs av någon som inte själv står ensam och ska se till att 25 åttaåringar ska må bra och dessutom nå målen.

Låt mig i dessa fotbollstider få visa en talande metafor om just detta. Tänk er att vår förbundskapten Erik Hamrén inför en viktig EM-match kommer in i omklädningsrummet och talar om att på grund av besparingar startar Sverige med enbart nio spelare på plan istället för elva. Men, tillägger han, vi ska ha nio Zlatan.

Föräldrar, ni har makten. Varför ska ytor och hyror vara viktigare än våra barn? Skriv, ring och besök våra styrande. Vänta inte. Det gäller våra barn och vår framtid. Den blomstertid nu kommer?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons