Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara medicin – som att tejpa över varningslampan

Annons

Oförmåga att lyfta armen kan vara ett tecken på att man drabbats av stroke.

Svar på debattartikeln "Vi kan besegra stroke" (16 juni). Högt blodtryck kan ha fler orsaker än endast åldrande. Stress, fel kost, övervikt, alkoholkonsumtion, rökning och stillasittande bland annat. Alltså saker som vi själva kan påverka utan att behöva äta mediciner. Mediciner som faktiskt har biverkningar.

På Hjärt- och lungfondens hemsida kan man läsa att åderförfettning är en vanlig orsak till stroke. På Vårdguidens hemsida står det att högt blodtryck och höga blodfettshalter går att förebygga genom att äta nyttigt, sova ordentlig och röra på sig regelbundet. Trots det nämner ni ingenting om detta i er insändare om att besegra stroke. Ni förespråkar endast ökad förskrivning av blodtrycksmediciner som en lösning på problemet. Ni skriver att vi måste bli bättre på att förebygga sjukdomen, men var är helhetssynen?

Det är bra att läkemedel finns men att endast ta mer blodtrycksmediciner kommer att dölja symtomet, medan det grundläggande problemet kvarstår. Ungefär som att tejpa över varningslampan i bilen när den lyser och köra vidare. Inte en speciellt bra lösning enligt min åsikt.

Hanna Svendsen, sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons