Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn med adhd mellan stolarna

En förtvivlad mamma har i för en tid sedan vänt sig till media för att få gehör för sina problem.

Annons
Förbättrar. Kostnaden för hjälpmedel mot adhd kan enligt skribenten snabbt tjänas in.

Hon vill ge sitt barn med adhd bästa möjliga hjälp.

Det är dessvärre närmast en omöjlighet i Landstinget Västmanland. Förra året föreslog jag att BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) borde ta helhetsansvaret för förskrivning av hjälpmedel till barn med diagnoser, men fick avslag.

Jag ska berätta om Erik. Han är 9 år och väntade i två år för att få sin diagnos adhd. Under utredningstiden fick hans föräldrar ingen information om att det finns hjälpmedel eller var man kunde få tag på dem. Det fick de ta reda på själva.

Eriks föräldrar fick till slut veta att de ska vända sig till vårdcentralen för att få veta mer. Där blir de, efter många timmars väntetid i telefonkö, bemötta med stor nonchalans och okunskap.

Efter många administrativa svängar mellan BUP och familjeläkaren får Erik äntligen sitt så välbehövda tidshjälpmedel – 1,5 år efter sin diagnos.

Erik hade tur. Hans föräldrar var drivna och kunde se till att deras son fick bästa möjliga hjälpmedel. Men så ser verkligheten knappast ut för alla barn. Det är inte rimligt, inte rättvist och inte jämlikt.

När jag fått höra om hur Erik och hans familj fått kämpa för att få sina hjälpmedel lade jag fram ett konkret förbättringsförslag. Mycket kortfattat handlade det om att ge BUP ansvaret för förskrivning av hjälpmedel.

Tråkigt nog sa de rödgröna i landstinget nej till förslaget, ett nej som nu visar sig borde ha varit ett ja.

Vem som bär ansvaret för den här gruppen barn är oklart. Vårdcentralerna menar att det borde vara BUP, och BUP menar att det är vårdcentralerna.

Konsekvensen av den oklara ansvarsfördelningen blir att det i dag inte finns någon instans som kan skriva ut hjälpmedel. Det är ett skämt.

Här måste politiken gå in och sätta ner foten och besluta om hos vem ansvaret ligger. Jag är enig med vårdcentralerna. Det borde vara BUP.

Problemet är bara att BUP saknar hjälpmedels- förskrivare. Anledningen är att de själva inte anser att det finns vetenskapligt stöd för att så kallade kognitiva hjälpmedel fungerar.

Det var också motiveringen till att de rödgröna röstade nej till min motion. Detta må ha varit sanning för flera år sedan, men i dag finns flertalet belägg för att sådana hjälpmedel fungerar.

Hjälpmedelscentrum i Västmanland kom så sent som förra året med en rapport som visade mycket positiva resultat för barn som använder hjälpmedlet tyngdtäcke.

Det hjälper barnen att sova bättre på natten och därigenom prestera bättre på dagen. Då borde de rödgröna ha tagit till sig av rapportens resultat och gjort någonting åt situationen. I stället satt de still i båten.

Ett annat argument mot min motion var att det kostar för mycket. Inledningsvis ja, men kostnaden skulle relativt snabbt gå att räkna hem.

Barn med adhd löper större risk att senare i livet hamna i missbruk och kriminalitet. Omkring var tredje blandmissbrukare har adhd och många fastnar i sitt missbruk redan i tonåren.

Forskning visar att nyttan med hjälpmedel är större än kostnaden efter bara 1,5 år och att en investerad krona ger 3 kronor tillbaka efter bara 5 år. Tidiga investeringar lönar sig i framtiden.

Den kvinna som nu desperat hört av sig till media för att få gehör för hennes och många andra familjers problem får fortsätta kämpa. Det kommer jag att göra för jag vet att tidiga insatser lönar sig i framtiden.

Man kan ju alltid hoppas att de rödgröna nu också förstått och börjar göra något åt den ohållbara situationen.

Helena Hagberg (FP) oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons