Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn som lever med missbruk har rätt att veta var stödet finns

Kalle har svårt för att lyssna i skolan. Han strular och stör de andra. Läraren känner på sig att något är fel, men tänker ”min uppgift är att vara pedagog, inte socialarbetare”.

Annons
Elände i ett glas. Hundratusentals barn i Sverige lever i hem där vuxna dricker för mycket, skriver debattörerna. foto: scanpix

Det Kalle inte säger, men ständigt tänker på, är att hans pappa är full flera kvällar varje vecka och att hans mamma ofta tar ett glas vin ur boxen för att orka med. Hur ska Kalle kunna lära sig något när hans tankar hela tiden är någon annanstans?

Kalle är tyvärr inte ensam. Hundratusentals barn i Sverige lever i hem där vuxna dricker för mycket. De flesta av dessa barn finns i familjer där föräldrarna ”sköter sig” och det mesta ser bra ut på ytan. Vardagen för barnen – med oro för om mamma ska vara full ikväll, eller om pappa kommer hålla sitt löfte om den där fotbollsmatchen – är oftast en väl bevarad familjehemlighet som varken skola eller socialtjänst känner till.

Det finns många vuxna som oroar sig för barn som de misstänker har det svårt, men som inte vet vad de ska göra åt saken. I stället fortsätter de att hålla tyst.

Lösningen är inte nödvändigtvis enkel, men kanske inte heller så svår som många tror. I 202 av landets kommuner erbjuds det stödgrupper för barn som växer upp med missbruk. Det framkommer i en rapport av IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis. Vi har under en rad år frågat landets alla kommuner om vilket stöd de kan erbjuda barn och unga som lever i missbruks-/riskbruksmiljöer.

Junis kan konstatera att allt fler kommuner kan erbjuda stödgrupper för dessa barn och ungdomar. Det är glädjande, eftersom erfarenheter och studier visar hur mycket det betyder för barnen att delta i en grupp där de kan möta andra med liknande erfaren-heter. Tillsammans med andra barn, och med vuxna ledare, får de pedagogiska verktyg för att leva sina egna liv så bra som möjligt.

Tyvärr visar även årets rapport Nå ut! att det fortfarande finns kommuner som inte kan erbjuda stödgrupper. I Västmanlands län är statistiken förhållandevis god: i årets rapport svarar åtta av länets tio kommuner att de kan erbjuda stödgrupper för barn som lever med missbruk. Övriga har inte svarat på enkäten.

Men sett till hela landet visar enkätundersökningen att det endast är 1,5 procent av de barn som lever med missbruk, som deltar i stödgrupper. På många håll i landet upp-lever gruppledarna att det är svårt att ”hitta barnen”. Men vet alla de som möter vuxna missbrukare var barnen kan få stöd? Vet alla lärare, förskolepersonal, fotbollstränare och föreningsledare vart de kan hänvisa barnen vid behov?

Barnen som lever med missbruk finns sannolikt i ditt eget barns eller barnbarns skolklass, fotbollsklubb eller scoutkår. Vi kan alla prata om att vissa vuxna dricker så mycket att barn drabbas av det. Vi kan alla sprida budskapet att barn har rätt att prata om det, och få hjälp. Det behöver alla barn veta.

Stödgruppsverksamhet är ingen dyr verksamhet. Däremot kostar det samhället enorma summor att inte stötta dessa barn när de just är barn. De som växer upp med missbruk i familjen löper stor risk att själva hamna i någon form av missbruk – av alkohol, narkotika, mat eller annan typ av destruktivt beteende. Här har politikerna det yttersta ansvaret för att avsätta resurser, inte bara för att utbilda ledare för stödgrupper utan även för att en god samverkan ska bli möjlig med exempelvis skola och föreningsliv.

De 385 000 barn som växer upp med en vuxen som dricker för mycket har rätt att få stöd, och rätt att veta var stödet finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons