Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen behöver båda sina föräldrar

Annons

Nu rapporteras det i medierna om att alltför få pappor tar ut sin del av föräldraledigheten. Det måste vi se som ett misslyckande för jämställdheten och en brist för barnen. Kristdemokraterna är det tydligaste partiet som anser att barnet behöver båda sina föräldrar och att goda manliga förebilder för uppväxande barn är omistligt. Omistligt för jämställdheten och för tryggheten.

När "papporna försvinner" tillkommer alltför ofta en jakt på bekräftelse och identitet som för vissa unga män slutar i gäng och kriminalitet. Flera utredningar visar på detta och inte minst på TV3:s Ondska får man riktiga skräckexempel på vad frånvaron av tydliga pappafigurer kan leda till.

Vi vill inte överdriva men utan snarare understryka vikten av att Sverige har en politik som uppmuntrar fäder att ta ut sina dagar med sina barn. Dock kommer aldrig lösningen vara att tvångsfördela föräldraförsäkringen. Det är ett direkt hot mot den personliga valfriheten.

Vi tror mer på morötter än piskor och därför har Alliansen föreslagit en jämställdhetsbonus som innebär att familjer som delar lika på föräldradagarna kommer att få en bonus. Detta är en tydlig signal att vi måste ha en bättre fördelning på föräldraförsäkringen.

Kristdemokraterna anser att det kan vara en framkomlig väg för att nå till målet som är att barn ska få uppleva sina barnaår med både kvinnliga som manliga förebilder. Vi ska skapa en föräldraförsäkring som är flexibel och anpassningsbar efter varje familjs specifika villkor. Det ska vi göra därför att en överväldigande majoritet av föräldrarna vill kunna få besluta över fördelningen av föräldraförsäkringen själva. Men det är inte hela lösningen. Det handlar också om att förändra attityder på arbetsplatserna, om ekonomiska förutsättningar för män och kvinnor och ökad kunskap.

I regeringen såväl som i flera kommuner i Västmanland diskuteras nu en möjlighet att införa ett så kallat kommunalt vårdnadsbidrag som ytterligare blir en politisk åtgärd för att öka valfriheten. Vi kan inte komma ifrån att familjer ser olika ut. Det är ett faktum och vi ska inte ha ett samhälle där politikerna dikterar villkoren i varenda litet köksbordsbeslut.

Vi kristdemokrater brukar istället ofta belysa att barn är olika, föräldrar är olika och att detta måste respekteras. Valfriheten måste öka, inte minska.

Just av den anledningen vill vi skapa en modern familjepolitik med mångfald och valfrihet som utgår från varje barns bästa och varje familjs unika situation, som stöder alla barn, som stöder alla familjer, som låter alla få känna sig trygga, som erbjuder familjerna en mängd olika alternativa barnomsorgsformer, som bygger på höjd lägstanivå i föräldraförsäkringen så att fler kan försörja sig, som ger höjd maxnivå så att fler tar del av föräldraförsäkringen, som gör det lättare att kombinera förvärvsliv och familjeliv för småbarnsföräldrar och som skapar ett mera jämställt samhälle.

Det är vårt mål när vi utformar vår politik.

Därför är också skillnaden glasklar mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna. Socialdemokraterna ser bara en enda form för alla. Kristdemokraterna ger alla valfrihet - oavsett hur familjen ser ut.

Maria Lindelöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons