Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskor: Vi förväntar oss svar på våra frågor

Annons

Tomas Högström och Monika Berglund upp den ena självklarheten efter den andra och avrundar det hela med axplock ur de senaste veckornas nyhetsflöde. Istället för att svara på våra frågor gör de undanmanövrar i allmänna ordalag. Vi förväntar oss att ni, i egenskap av övergripande ansvariga i Landstinget Västmanland, presterar bättre än så.

De skriver om konkurrens mellan offentlig och privat vård. Att privat vård ofta betalar bättre än den offentliga är ingen nyhet och vi ser inget problem i att våra kollegor i privat vård har en bra lön. Problemet är att lönerna i den offentliga verksamheten släpar efter sedan lång tid.

Vad gäller lönesituationen så har ingen vare sig begärt eller förväntat sig "Norgelöner" i Landstinget Västmanland. Däremot ansöker alltfler om norsk legitimation för att under kortare eller längre tid tjänstgöra i Norge. Detta borde landstingsledningen se som en varningsklocka.

Vi har redan väntat länge och otåligheten sprider sig. Ska "lönen fördubblas under yrkeskarriären" gäller det för Landstinget Västmanland att sätta fart. Resultatet av årets lokala löneförhandlingar har offentliggjorts och ingen satsning på barnmorskor görs. Vi välkomnar de lägstalöner som Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting förhandlat fram för sjuksköterskor men anser att barnmorskornas bristande löneutveckling därmed blir än mer uppseendeväckande. En barnmorska får i och med sin vidareutbildning på 1,5 år en ny profession och arbetar självständigt med ett specifikt egenansvar. Många anser att barnmorskor ska vara de löneledande bland Vårdförbundets yrkesgrupper. En barnmorska med 30 års erfarenhet tjänar ofta i dagsläget endast 5000-6000 kronor mer än en nyutbildad sjuksköterska.

Vi är många barnmorskor som nu allvarligt funderar över var vi i framtiden vill arbeta. Vi anser inte att de löner Landstinget Västmanland betalar oss ens är i närheten av att vara konkurrenskraftiga. Det är bara att se sig omkring. Att som arbetsgivare konkurrera med Landstinget Västmanland är inte särskilt svårt.

Till sist vill vi göra tydligt att det inte enbart är vi åtta barnmorskor som står för detta inlägg i debatten. Vi har ett brett stöd från kollegorna på de enheter vi företräder liksom från styrelsen för Västmanlands läns barnmorskeförening.

Anna Mosslind

förlossningsavdelningen, Västerås

Anna Morris

BB-avdelning 86/87, Västerås

Bodil Edvardsson

ultraljud/specialist MVC, Västerås

Carina H Nymo

barnmorskemottagning, primärvården, Västmanland

Marie Andersson

avdelning 69, "Liten och Stor", Västerås

Anna Carin Segerberg

kvinnoklinikens mottagning, Västerås

Maria Forsberg

gynekologisk vårdavdelning 85, Västerås

Päivi Karmakar

styrelsen för Västmanlands läns barnmorskeförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons