Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre i Persboskolan i Skultuna

Trots resultaten från den senaste Pisa-mätningen från 2012 är vi Moderater övertygade om att svensk skola är på rätt väg även om det fortsatt finns skolor som behöver stärka sitt ledarskap och jobba vidare för att höja resultaten.

Annons

Hösten 2011 sjösatte alliansregeringen många viktiga verktyg för att anpassa skolan till dagens och framtidens kunskapsbehov. Nu gäller att de reformerna ges tid att verka.

Moderaternas riksdagsledamöter i utbildningsutskottet besöker tillsammans med lokala företrädare 30 svenska skolor. Detta är inte vilka skolor som helst, utan de 30 grundskolor i landet som höjt andelen behöriga till gymnasiet mest mellan år 2008 och 2012 enligt en rapport från Riksdagens utredningstjänst.

I Västerås har Persboskolan i Skultuna lyckats lyfta andelen behöriga elever till gymnasiet med drygt 25 procent. Skolor som har ett inkluderande arbetssätt och med högt ställda förväntningar på eleverna når också framgång.

Ytterligare framgångsfaktorer för skolor med goda resultat är elever som känner trygghet och arbetsro. Med den nya skollagen har skolan fått nya förutsättningar att förhindra mobbning och kränkningar.

När vi besökte Persboskolan var pedagogernas och elevernas uppfattning att den positiva utvecklingen delvis berodde på att pedagogerna satsat tid och engagemang i kommunikationen både mellan pedagogerna och mellan pedagogerna och eleverna. Detta arbete mynnade sedan bland annat ut i lärare som driver pedagogisk utveckling och reflektionsgrupper som i sin tur lett till goda relationer med eleverna.

Eleverna vi träffade var också tydliga med att de nu vet vad som förväntas av dem för att uppnå de olika kursmålen kopplat till betygskriterierna och att de kände att lärarna har höga förväntningar på att de ska nå målen. ”Lärarna vill att vi ska lyckas” var en av deras spontana kommentarer.

Skolans förändrings- arbete behöver inte alltid mer resurser i form av pengar. Det är många skolforskare överens om.

De anser också att skolans styrdokument (nya läroplaner och skollagen) som nuvarande regering har skapat är fullt tillräckliga för att med tiden vända skolans resultat.

Skolan är ingen isolerad ö utan måste ses i en samhällskontext. Därför var det nödvändigt att reformera skolan för att våra unga ska vara rustade att möta framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons