Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre tåg efter avreglering

Person- och godstrafik fungerar bättre efter att järnvägen avreglerades.

Annons

Vänsterpartiets lösning på alla problem är som alltid att förstatliga allt. Det gäller även Vasiliki Tsouplaki (V) som i VLT 14 juni föreslår att SJ åter ska få monopol på järnvägen.

Det skulle enligt Tsouplaki lösa allt från förseningar till konflikter med arbetsgivare. Det kan därför vara på sin plats att påminna om varför SJ inte längre har monopol på tågresor.

Tågtrafiken började avregleras under slutet av 1980-talet, i och med att SJ separerades från Banverket. Sedan dess har turtätheten ökat med 106 procent, punktligheten har gått upp från 80 procent till drygt 90 procent och trots den kraftigt ökade trafiken så har även säkerheten ökat.

Självklart skulle en del av detta kunna ske också med ett statligt monopol, men själva syftet med avregleringen var att öka konkurrensen och valfriheten och därmed öka produktiviteten. Detta har också skett. Gunnar Alexandersson, utredaren bakom SOU:n ”En enkel till framtiden” om järnvägens organisation från 2013, skriver så här ”helt klart är att det skett mycket stora produktivitetsförbättringar i hela sektorn och då inte minst i godstrafiken”.

Både persontrafik och godstrafik har ökat markant under dessa år. Det beror både på statens satsningar och den ökade attraktiviteten för såväl resenärer som distributörer.

Med Vänsterpartiets politik skulle järnvägens effektivitet falla, vilket skulle kräva höjda anslag för att bibehålla dagens nivå.

Att återreglera järnvägen är helt fel väg att gå, även ur ett arbetstagarperspektiv. Då fanns det bara en arbetsgivare, i dag råder konkurrens om lokförare och servicepersonal. Det ställer högre krav på arbetsgivarna.

För oss i Folkpartiet är det viktigt att det finns en valfrihet. Det gäller inte bara för resenärer och distributörer, utan också för personal. Att kunna säga tack och hej, när en arbetsgivare inte håller måttet, ger en betydligt starkare förhandlingsstyrka än något annat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons