Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Å Andersson: Björklund blandar ihop äpplen och päron

Annons

Med sin långa utläggning sällar sig Gunnar Björklund till den krympande skara av människor som försöker förringa koldioxidens betydelse för växthuseffekten. Men hans sammanblandning av äpplen och päron blir en kompott som slutar med ett -jaså-.

Vattenångans stora betydelse för växthuseffekten är grunden för att planeten Jorden ska vara beboelig. Till skillnad från koldioxid från förbränning av fossila bränslen ingår den emellertid sedan urminnes tider i biosfärens naturliga kretslopp, på samma sätt som koldioxid från förbränning eller förmultning av biologiskt material gör detta.

Det avgörande är att fossileldningens tillskott av kol från berggrunden, i form av koldioxid till biosfärens kretslopp, har en kraftig marginaleffekt, som i ett accelererande tempo förstärker växthuseffekten och därmed temperaturhöjningen.

Detta förändras inte av Björklunds inblandning av astronomiska klimateffekter i resonemanget.

Vi kommer med största sannolikhet att få en ny istid, men denna ligger mellan 5000 och 10000 år bort i tiden. Detta har vi inga, vare sig tekniska eller ekonomiska, möjligheter att påverka. Den klimatförändring som nu sätter allt tydligare spår i vår omvärld kan däremot, i sämsta fall, göra vår planet obeboelig redan inom 50 till 100 år.

För att undvika en sådan katastrofal utveckling måste användningen av fossila bränslen vara i det närmaste helt utfasad inom ett par, tre årtionden - en närmast övermäktig uppgift som måste påbörjas omedelbart.

Bengt Å Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons