Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (FP): Upphandling höjer kvaliteten

Solveig Ingemarsson (S) önskar att effekterna av konkurrensutsättningen av kommunal verksamhet granskas. Mitt korta svar är: gärna.

Annons

I början på 1990-talet var jag ordförande för äldre- och handikappnämnden. Vid den tiden var kvalitetsutvärdering av till exempel äldreomsorgen tämligen okända begrepp. Men inte minst genom enträget arbete av vice ordförande Rolf Falkland blev inom några år kvalitetsarbete

ett självklart hjälpmedel

i arbetet för att säkra en god kvalitet av äldreomsorgen.

När nämnden genom införandet av beställar-utförarmodellen började upphandla till exempel driften av ett äldreboende blev kvalitetsutvärdering

en absolut nödvändighet. Så nog har det faktum att

i Västerås finns andra utförare än kommunen själv påverkat verksamheten.

Däremot har Ingemarsson drabbats av ett missförstånd när hon påstår att kommunen därigenom släpper ifrån sig ansvaret för kvaliteten. Ansvaret för kvaliteten på ett äldreboende åvilar äldrenämnden oavsett om utföraren är kommunal eller privat.

Klokt nog slår hon fast att det är obevisat att privat äldrevård är sämre än offentligt driven. Slutsatsen av uppföljningarna i Västerås är att det inte föreligger någon påvisbar kvalitetsskillnad mellan verksamhet som upphandlats och drivs av privata eller offentliga utförare.

Däremot törs jag påstå att det föreligger en kvalitetsskillnad mellan den äldreomsorg som upphandlats och den som inte upphandlats. Och jämförelsen visar den positiva effekten av upphandling i form av högre kvalitet jämfört med verksamhet som inte upphandlats.

Jag är helt överens med Solveig Ingemarsson om att effekterna av konkurrensutsättning av offentligt finansierad välfärd ska granskas.

Erfarenheterna från Västerås visar vilka positiva effekter upphandling haft på kvaliteten inom äldreomsorgen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons