Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berliner (fp): (S)keptiker blandar äpplen och päron

Replik till på inlägget den 9 juli av Yngve Wernersson (s), Thure Jadestig (s), Sven Malm från LO och Mats Engström, ordförande Byggnads Mälardalen:

Annons

Enligt en opinionsundersökning som Synovate nyligen gjort instämmer 78 procent helt eller delvis i påståendet att Sverige bör arbeta aktivt för att utveckla samarbetet inom EU. För att fortsätta lösa gränsöverskridande problem behövs därför Lissabonfördraget.

Lissabonfördraget är ett paket med tydliga regler för hur EU ska fungera i framtiden med fler medlemmar. Samtidigt fördjupas demokratin med bland annat starkare folkvalda i Europaparlamentet, öppenheten i samarbetet och tydligare fokus på medborgaren.

Artikelförfattarna ställer nationella motkrav på sakområden för att ratificera Lissabonfördraget.

Att försöka kohandla in facklig eller socialdemokratisk sakpolitik i stadgarna är ett oansvarigt och ogenomtänkt synsätt på förhandlingar och är knappast en seriös väg att gå.

Inget europeiskt parti kan rimligen hävda att det egna partiprogrammet ska inkluderas i gemensamma demokratiska stadgar. Först när spelreglerna i EU är satta ska européerna avgöra sakpolitikens innehåll.

Jag diskuterar gärna socialpolitiska Europafrågor och ökat välstånd. Exempelvis är rätten till sjukvård överallt i EU en viktig fråga för folkpartiet liberalerna. Likaså innehåller Lissabonfördragets stadgar om de grundläggande rättigheterna, artikel 28, skydd av såväl strejkrätten som kollektivavtal.

Till skillnad mot EU-skeptikerna har jag som liberal fristående från nationella intresseorganisationer en stor tilltro till fri handel, konkurrens, ökad rörlighet och marknadsekonomi som medel för att skapa en ökad levnadsstandard.

Agneta Berliner (fp)

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons