Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berndt Johansson: Framåtanda i Västra Aros

Det är med glädje jag nu kan konstatera, varje gång jag passerar Engelbrektsplan, att en sedan länge närd dröm nu går i uppfyllelse. Domkyrkoesplanaden öppnas för genomfartstrafik!

Annons

Nu kan jag tjäna flera minuter av min dyrbara tid när jag ska ta mig från väster till öster eller omvänt. Några av de populära parkeringsplatserna stryker tydligen med, men vad gör det: Genomfarten är befriad.

Jag förstår att öppnandet initierats från Centrumhandelns intresseorganisation som ett sätt att öka centrumhandeln. Det är säkert riktigt. Jag kommer inte att handla mer i centrum, eftersom jag bara är intresserad av en snabb genväg, men jag tror säkert att denna öppning kommer att öka kundtillströmningen till centrum nu när man snabbt kan ta sig från Erikslund till Hälla eller omvänt.

Jag förstår bara inte varför man inte stödjer centrumhandeln ännu mer. Varför öppnar man inte Stora gatan för genomfartstrafik, gärna breddad och med flera filer? Det borde öka centrumhandeln många gånger mer än det, i sammanhanget, futtiga öppnandet av Domkyrkoesplanaden gör.

För att utöka centrumhandeln ännu mer bör man, med samma tankebanor som styr öppnandet av Domkyrkoesplanaden, även inskränka antalet parkeringsplatser i centrum. Det sker automatiskt vid denna ombyggnad, men varför inte sätta det i system? Då framstår ju inte Andreas Porswald (mp) som osympatisk främjare av högre P-avgifter, utan kan stödja sig på marknadsekonomin och hänvisa till tillgång och efterfrågan.

Det är bara en sak jag inte förstår: Porswald motiverar P-avgiftshöjningen med att det ska minska koldioxidutsläppen. Det måste väl betyda att han vill minska trafiken i centrum? Men öppnandet av genomfarten då, skulle inte den underlätta för och öka centrumhandeln?

En genial trafiklösning har ju även presenterats för dem som oroar sig för påfrestningarna på Domkyrkan vid ökad genomfartstrafik. Enkelrikta Biskopsgatan förbi kyrkan och låt trafiken i den andra riktningen gå via Stora torget.

"Heureka", som Archimedes skulle ha sagt.

Jag tycker inte att våra politikers och kommunala tjänstemäns åtgärder för att skapa en trevlig miljö för oss medborgare uppskattas efter förtjänst. Låt oss därför införa en dag då vi lokalt varje år firar öppnandet av genomfarten med dans, uppträdanden etcetera. Kalla den gärna Domkyrkoesplanadens dag. Lokalfrågan torde inte bli något problem eftersom vi kan låna någon av alla de tomma affärslokalerna.

Berndt Johansson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons