Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berörda väljare: Stoppa den extrema förtätningspolitiken

Annons

Behandla berörda som de styrande i Västerås själva vill bli behandlade

Var och hur ska det byggas i Västerås?Foto: TT

I VLT 28 april är huvudrubriken att Sjöfartsverket vill begränsa fartygens tider för att passera Södertälje sluss. Anders Teljebäck uppger att den planerade förändringen slår hårt mot näringslivet i Västmanland, vilket är beroende av sjötransporter på Mälaren. Teljebäck är vidare starkt kritisk till hur ärendet har hanterats.

När vi läste denna artikel så slogs vi av de starka paralleller som kan dras till hur ni inom Västerås stad själva väljer att genomföra de extrema förtätningsprojekt som just nu pågår i Västerås. Det handlar om de 650 bostäder som ska klämmas in inom befintlig bebyggelse på Hammarby men även om de stora exploateringarna vid Malmaberg, Oxbackens centrum, Skallberget, Skiljebo, Stallhagen och Vasastaden.

Synonymt för alla dessa planerade bostadsbyggnationer är att de enda intressen som beaktas är byggherrarnas vinst och behovet av fler bostäder i Västerås. Behoven hos de som redan bor i områdena ignoreras och befintliga grönområden och idrottsmark byggs bort.

Synonymt för alla dessa planerade bostadsbyggnationer är att de enda intressen som beaktas är byggherrarnas vinst och behovet av fler bostäder i Västerås.

I fallet med Sjöfartsverket vänder sig Teljebäck mot att det inte förts någon dialog med Västerås stad innan det färdiga förslaget presenterades. Han går så långt som att säga att ”Sjöfartsverket kan inte behandla oss så här. Det är arrogant, ignorant och fullständigt oacceptabelt”.

Ja, vad ska vi säga, vi förstår fullt ut att du är upprörd och din känsla när ni har hållits utanför en process som ni i högsta grad är berörda av. Det är ju precis så det fungerar i förtätningsprojekten. De faktiskt berörda är de som involveras sist och vi kan inte annat än skriva under på att hanteringen är dålig.

Teljebäck menar i artikeln att Västerås stad är en part som det går att diskutera med. Att ni inte är dumma eller ogina på något sätt utan att ni vill diskutera fram lösningar. Det låter fantastiskt bra, för det är ju precis det vi också vill!

Frågan är nu bara hur ni omsätter detta i praktiken i ert eget arbete och avseende de förändringar som rör oss vanliga medborgare. I fallet med Sjöfartsverket beskrivs de konsekvenser som begränsningen i fartygstrafiken får för Västerås näringsliv och att det är mycket viktigt att en dialog därför förs med Västerås stad.

Förtätningsprojekten har troligtvis inte motsvarande påverkan på näringslivet utan här handlar det ”bara” om påverkan på livet och vardagen för de som bor och rör sig i områdena. Dock vill vi här passa på att lyfta att konsekvenserna blir bestående även för framtida generationer. Men dessa aspekter är kanske inte tillräckligt viktiga för att de ska vara värda att beakta?

Förtätningsprojekten har troligtvis inte motsvarande påverkan på näringslivet utan här handlar det ”bara” om påverkan på livet och vardagen för de som bor och rör sig i områdena.

När det gäller fartygens tider för att passera slussen så ser det ut att finnas förutsättningar för ett lyckligt slut. Ett möte med berörda parter för att reda ut situationen kommer att hållas. Sjöfartsverket tillstår att det inte har blivit bra.

De ber om ursäkt och menar att de kommer att ta en dialog med branschen. De säger att de ska backa och göra rätt. Men hur slutar sagan för oss som är berörda av byggprojekten?

Det är dags att ni behandlar oss invånare så som ni själva vill bli behandlade. Gör omtag i de pågående processerna och ta dialogen med de som drabbas av denna förtätningshysteri.

Det är dags att ni behandlar oss invånare så som ni själva vill bli behandlade. Gör omtag i de pågående processerna och ta dialogen med de som drabbas av denna förtätningshysteri.

Den extrema förtätningspolitik som bedrivs i Västerås är i högsta grad en valfråga. Fina ord kring balanserad förtätning används, men omsätts inte i praktiken i de faktiska projekt som pågår. Vem ska vi lägga vår röst på i höstens val om vi vill ha ett genomtänkt bostadsbyggande som sker i dialog med alla berörda?

Herbert Söderling

Brf Skogåsen

Ewa Lindström-Björn

Vega- Tunby- Iggeby Villaförening

Joel Ahlen

Byggnadsföreningen Annedal

Ulla Harju, Habiba Mohamud, Ahmed Zeynep Al-surameiri, Leif Olofsson, Eva Kaneberg, Lotta Magnergård

Berörda medborgare och väljare inom förtätningsområdena Hammarby, Malmaberg, Oxbackens centrum, Skallberget, Skiljebo, Stallhagen och Vasastaden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons