Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibeln lär oss protestera

Annons

I en replik (10/3) till mitt inlägg på Internationella kvinnodagen förordar Hans Liliegren ömsesidig respekt i strävan efter jämställdhet. Jag håller fullständigt med! Den respekt för kvinnor jag så innerligt längtar efter är att mäns jämställdhetsnit blir så påtaglig att den, åtminstone någon enstaka gång, drev er att delta på barrikaderna. Ett säkert sätt att slippa drabbas av ironi, jag lovar!

I genmälet frågades också efter synpunkter på Bibelns kvinnosyn. Här kommer det några: Från jämställdhetssynpunkt är kvinnosynen i Bibeln högst problematisk. Om detta är inget att hymla. Men som än mer bekymmersam framstår dess manssyn. Hur ter han sig egentligen, mannen, som skriver och skriver som om kvinnor inte funnes, han som begår skändligheter mot kvinnor utan att blinka, som utnyttjar prostituerade, som gärna vill hamna högst upp i rangrullan, som härjar och slåss, mannen, mot vilken Bibelns huvudperson, Jesus Kristus, detta lysande unikum, för en ständig kamp? Jag fördjupar mig inte i detta just nu, men uppmanar till begrundan och gärna också till kritisk reflektion över vem som har visat sig mest livskraftig, "bibelmannen" eller "Jesusefterföljaren"?

Icke desto mindre, till dem som arbetar för att mänskliga rättigheter skall fördelas lika mellan människor oberoende av ras, kön, ålder eller sexuell läggning och - viktigt att poängtera - som har lämnat bokstavstron, har Bibeln oändligt mycket att ge.

Ty mellan Bibelns pärmar finns en protesttradition att gå in i, en tradition av kritik mot rådande maktförhållanden, av aktivt ställningstagande för den som är utanför, av gisselslag mot aningslösheten, av ironi mot självgodheten, av uthållighet och mod att leva för ideal, även om det kostar på, en tradition av en kärlek som inte är mjäkig och överslätande utan som tror på människors vilja till förändring. Och när den egna kraften tycks sina finns där ny kraft att tillgå, när det egna hoppet känns obefintligt finns där ett hopp bortom allt hopp. Inte så illa, trots allt!

AGNETA LEJDHAMRE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons