Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Andersson (c): Västmanland ett vårdföredöme

Det är bra att socialdemokraterna ser över sin sjukvårdspolitik, som socialdemokraternas oppositionsråd i landstinget Denise Bergström och ordföranden i socialdemokraternas sjukvårdsgrupp Åsa Kullgren skriver i VLT den 18 mars. Det behövs!

Annons

Tyvärr skrevs inte ett ord om Västmanland. Det kan jag förstå. När jag, efter valet 2006, tog över som ansvarigt landstingsråd för sjukhusvården möttes jag ständigt av patienter som inte fick vård i enlighet med vårdgarantins regler. Det var arvet efter den gamla, socialdemokratiska landstingsledningen.

Att förbättra tillgängligheten i vården har varit ett prioriterat arbete för oss i den nya majoriteten, samtidigt som vi har haft det otacksamma uppdraget att städa upp efter de socialistiska årens ekonomiska underskott.

Vi har också lyckats, både vad gäller ekonomin och tillgängligheten enligt vårdgarantin. Självklart inte till hundra procent, det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Jag håller med om att svensk sjukvård håller mycket hög kvalitet i internationella jämförelser, men tillgängligheten är fortfarande sämre än i många andra länder. Men idag är Västmanland ett av landets bästa landsting när det gäller att klara vårdgarantin för slutenvårdspatienter. Detta beror naturligtvis i första hand på ett mycket bra arbete från personalen på våra sjukhuskliniker.

Idag mäts köerna regelbundet och publiceras i en väntetidsdatabas som öppet visar hur långa köer det är i det egna landstinget. Erfarenheterna visar att de landsting som arbetar systematiskt med förbättringar lyckas korta sina köer mer. Det handlar bland annat om att ta politiska beslut som ger möjlighet till förbättrad tillgänglighet. Vi har till exempel slutit ett avtal med en privat ortoped som idag opererar patienter på Köpings lasarett. Det är en del i det politiska ledarskap som krävs för att trygga en säker och tillgänglig vård också i framtiden.

Birgitta Andersson

landstingsråd med särskilt ansvar för sjukhusvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons