Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnön - från paradis till inferno

Annons

Vilken härlig vårdag det var. Solen sken och luften var varm. Tog en tur till Björnön för att få njuta av den underbara naturen där. En skön och avkopplande skogspromenad väntade.

Men vad mötte mig? Jo, ett kalhygge! Ett fasansfullt område med skövlad natur! Avkapade träd, ris och elände. Det jag såg var alltså resultatet av Västeråspolitikernas beslut att rädda flygplatsen på bekostnad av en skövling av naturparadiset Björnön. Voffo gör di på dette viset?

Björnön har varit en plats dit västeråsare och turister under årens lopp kunnat ta sin tillflykt och fritt kunnat ströva omkring i naturen. Björnön har varit ett populärt och omtyckt ställe för husvagnscampare. Ett paradis för oss som gillar naturupplevelser och frisk luft. Här finns också tillgång till bad och andra friluftsaktiviteter.

Vid mitt besök såg jag många stå och titta på bedrövelsen. Så hände det. Det kändes som om solen gick i moln. Det blev mörkt. Fåglarna slutade kvittra. Det verkade som om många kommit till en begravning och nu ägnade Björnön en sista tyst minut. Vila i frid!

När man i dag kommer till Björnön möts man av ett område som vid en första anblick verkar vara en krigsskådeplats eller ha drabbats av en orkan eller tornado. Men tittar man närmare finner man att det inte kan vara en orkan eller krig som orsakat detta. Det här är tio gånger värre. Detta område har drabbats av inkräktare - mänskliga varelser och maskiner. I första hand måste det vara de politiker som beslutat om denna skövling som är ansvariga. Här kan vi med egna ögon se konsekvenserna av "skrivbordsbeslut".

Vad har vi vanliga människor i dag för glädje av alla dessa nedsågade träd, resterna av träd som står där med halvkapade stammar och pekar mot en mörk himmel, ris och elände?

Det har varit väldigt tyst från politikernas sida sedan skogsavverkningen verkställdes. Hur många av de ansvariga beslutsfattarna har varit och tittat på eländet?

Var nu detta verkligen nödvändigt? Jag tvivlar på det. Västerås flygplats kommer aldrig att bli någon storflygplats. Västerås ligger för nära Arlanda för att kunna bli det. Och för den flygtrafik som finns i dag och förhoppningsvis även kommer att finnas de närmaste åren fanns ingen anledning att begå detta ingrepp.

Hur ska skadan kunna repareras? Hur har politikerna tänkt sig att området ska kunna återställas till ett inbjudande fritids- och rekreationsområde för västeråsarna? Det kommer säkert att ta mellan 30 och 50 år innan träden växt upp på nytt och naturen återhämtat sig. Vad görs under tiden?

Som Björnön ser ut i dag borde man stänga av all trafik dit för att hindra folk från att få se detta inferno. Det är en skam för Västerås kommun att visa upp detta "slagfält" för turisterna och alla andra.

Jan-E Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons