Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodström tar ut segern i förskott

Annons

Justitieminister Thomas Bodström och det nederländska rådsordförandeskapet (hösten 2004) är uppenbarligen inte överens om innebörden av den narkotikastrategi EU:s stats- och regeringschefer antog den 17 december 2004. Detta framkommer återigen av Bodströms svar i VLT på mitt tidigare debattinlägg om drogpolitiken i EU.

Bodström framhåller att EU:s narkotikastrategi innebär att Nederländernas så kallade "coffee-shops" kommer att tvingas att stänga inom fem år. Det nederländska rådsordförandeskapet har klargjort att det inte delar denna uppfattning. Bodström har därmed tagit ut segern i förskott i kampen mot de drogliberala krafterna. Bodström påpekar att antalet "coffee-shops" har minskat med 40 procent i Nederländerna mellan år 1997 och 2002. Minskningen beror dock i hög grad på politiska beslut om att "coffee-shops" inte skall få finnas i närheten av skolor.

Centrala narkotikapolitiska beslut skall fattas på nationell nivå. Bodström hävdar att det råder en överenskommelse i EU om detta. Jag hoppas att Bodström har rätt i detta påstående. I EU-parlamentet finns inflytelserika och drog-liberala krafter som inte delar Bodströms uppfattning. Starka politiska krafter, främst de europeiska socialdemokraterna, förordar att narkotikamissbruk är någonting som måste accepteras i samhället. Det gäller bara att minska skadeverkningarna därav.

I omröstningen om EU-parlamentets drogliberala Cataniabetänkande röstade 163 europeiska socialdemokrater "ja" till betänkandet, de fem svenska ledamöterna röstade "nej" och två stycken avstod. De svenska socialdemokraterna röstade dock "ja" till en paragraf som förordade en "verklig EU-politik mot narkotika". Frågan är hur socialdemokraterna tänker sig att denna alleuropeiska politik skall se ut?

Bodström konstaterar att det internationella samarbetet är avgörande för att narkotikan skall kunna stoppas, vilket jag håller med om. Det centrala är dock hur detta samarbete skall gå till och vilka mål och visioner de olika parterna har. Avskaffandet av gränskontroller för personer som reser inom EU har försvårat möjligheterna för polis och myndigheter att stoppa narkotikasmuggling. Samarbetet inom detta specifika område har därmed knappast varit positivt utifrån ett drogrestriktivt perspektiv.

Avslutningsvis är det glädjande att "Sverige kommer att göra allt för att se till så att alla medlemsländer verkligen lever upp till de beslut som man gemensamt har undertecknat." Frågan är dock vad beslutet om EU:s narkotikastrategi innebär i praktiken, eftersom parterna tolkar det på fundamentalt olika sätt. Denna fråga är viktig, och värd att följa upp.

Hélène Goudin, Junilistan, EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons