Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta prostitutionen - inte fotbollen!

Annons

Efter ett initiativ i Piteå kommunfullmäktige går nu en budkavle genom Sverige och riktar sig till lokala politiker, kvinnojourer, manliga nätverk, idrottsorganisationer och andra för att protestera mot den groteska bordellsatsningen inför fotbolls-VM. Man planerar för så kallade performance boxes, carportliknande moduler för lättillgänglig sex och nya områden för gatuprostitution.

Meningen är att de miljoner män som besöker Tyskland för att se på fotboll också ska erbjudas lätt tillgängliga sexuella tjänster. Man kopplar på detta sätt ihop prostitution med fotboll.

Jämo har föreslagit att svenska fotbollslandslaget ska bojkotta fotbolls-VM. Men eftersom det inte är fotbollen som är problemet måste man sätta rätt fråga i fokus, nämligen prostitutionen. Det är den som ska bojkottas och fotbollslandslaget och hela idrottsrörelsen skulle kunna göra en insats.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har uttalat sin avsky för de planerade bordellerna.

Samtidigt hävdar han att frågan är politisk och inte kan drivas av Fotbollförbundet.

Visst är prostitution och sexslaveri politiska frågor, men i andra viktiga politiska frågor har idrottsrörelsen fått starkt medialt genomslag när den tagit ställning. Genom historien kan vi nämna bojkotten mot apartheidregimen i Sydafrika, aktioner mot raslagarna i USA och mot Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Det är nu dags att sätta dobbarna i backen!

Både i Sverige och resten av Europa pågår en febril aktivitet för att försöka påverka tyska politiker, Uefa, Fifa och andra inblandade i VM-arrangemanget att avblåsa den planerade bordellsatsningen.

Spelarna i det svenska landslaget är världsstjärnor och förebilder för tusentals unga män. De skulle kunna bli utmärkta am-bassadörer för kampen mot prostitution och människohandel under en period då de får maximal internationell uppmärksamhet.

Vi uppmanar därför Fotbollförbundet, spelarna i landslaget och hela idrottsrörelsen att engagera sig i frågan och göra en aktiv insats mot den exploatering och förnedring som prostitution och människohandel innebär. Jag föreslår därför, att de politiska partierna representerade i Västerås fullmäktige, precis som i Piteå, ställer sig bakom ett upprop mot prostitutionen under fotbolls-VM.

Mats Ericson

Kommunalråd (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons