Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga alliansen är Svenskt Näringslivs förlängda arm

Annons

Det senaste inlägget den 12 maj av Västeråsalliansen, där miljöpartiet förtjust stödjer de borgerligas politik, är intressant i åtminstone två avseenden.

Det första är att Västeråsalliansen så starkt och eftertryckligt värnar om lantbrukarnas möjligheter att tjäna extra pengar utifrån ett marginalkostnadstänkande. Självfallet är det helt legitimt att värna om just lantbrukarnas intresse, och vi känner oss säkra på att Västeråsalliansens framstötar i den här frågan uppskattas av lantbrukarna.

Det andra är att Västeråsalliansen förbigår vår förra artikel med största möjliga tystnad. Där hade vi en sakligt välgrundad kritik av den borgerliga politiken. I Västerås är den borgerliga politiken inriktad på att krama om lantbrukare. Men i det större perspektivet är udden i den samlade borgerliga politiken helt riktad mot löntagarna, i synnerhet arbetslösa och sjuka löntagare.

Vår förra debattartikel om kravet på kollektivavtal i Rocklundaaffären skrevs innan kommunfullmäktige debatterade frågan. På ett sätt vara det synd att vi var snabba med vårt inlägg. I fullmäktiges debatt bekräftades nämligen farhågorna om de borgerligas syn på löntagarna.

En av Västeråsalliansens mest framstående ledamöter, moderaten Staffan Anger, jämställde på fullt allvar kravet på kollektivavtal med förhållandena i diktaturens Vitryssland. Staffan Anger är inte vem som helst. Han är mångårig företagsledare och representerar moderaterna i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Västerås. I höstens val kandiderar han till riksdagen som andranamn på moderaternas valsedel i Västmanland.

När en person som Staffan Anger talar klarspråk om tänket bakom Västerås-alliansens och de borgerligas syn på löntagare och kraven på avtal blir vi oroade. Om de borgerliga vinner valet blir den borgerliga politiken den förlängda armen för exempelvis Svenskt Näringsliv och Skattebetalarnas förening. Då vet vi också att löntagarna blir de stora förlorarna.

Företrädarna för Västeråsalliansen påstår även att det är förenat med stora kostnader att teckna ett kollektivavtal. Det är fel. Ett småföretag kan teckna ett kollektivavtal direkt med den berörda fackliga organisationen utan att det kostar mera än bläcket på papperet.

Småföretagaren behöver alltså inte ens vara med i en arbetsgivareorganisation. Företagaren själv berörs heller inte av kollektivavtalets villkor. Det är först när man har anställda som avtalsvillkoren gäller. Och även en ensamföretagare kan behöva anställa någon, åtminstone tillfälligt när företagaren är sjuk och åtaganden som exempelvis snöröjning ska fullföljas.

Vi noterar även återigen att Arosmotet, det företag som tar över Rocklunda, inte haft några invändningar mot paragrafen om kollektivavtal. Tror inte Västeråsalliansen att Arosmotets ägare själva skulle ha satt sig på tvären mot kravet på kollektivavtal om de önskat detta? Men Västeråsalliansens linje om kollektivavtal i köpeavtalet om Rocklunda är bara en återspegling av att Västeråsalliansen bekämpar ordnade löne- och arbetsvillkor för löntagarna. Det är samma gamla borgerliga politik som vanligt.

Svante Bylund

ordförande för LO-distriktet i Västmanland

Mats Engström

ordförande för Byggnads Mälardalen

Gunnel Hedlund

ombudsman för Handels avd 21 Västmanland

Torbjörn Jonsson

ombudsman för Fastighets avd 18

Olle Winkler

ombudsman för IF Metall Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons