Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga riksdagsledamöter: Sverige väl rustat för framtiden

Annons

Till årsskiftet träder regeringens budget i kraft. Det är en historisk satsning på 32 miljarder kronor för jobb, infrastruktur, forskning och välfärd. Vi har också beredskap för ytterligare satsningar när läget börjar klarna. Så även om varslen varit många på senare tid så står vi väl rustade för att möta utmaningarna.

Arbetsförmedlingen jobbar för fullt med att matcha människor till nya jobb och utbildningar. Regeringen anstränger sig hårt för att befintliga resurser kraftsamlas och samordnas. Vi har frigjort 1,5 miljard kronor som Arbetsförmedlingen kan använda direkt. Nästa år satsar vi mer än de flesta industriländer på arbetsmarknadsutbildningar. Samtidigt vågar vi ställa krav på stora företag att ta sitt ansvar för sina anställda. Varje skattekrona ska användas så effektivt som möjligt.

Regeringen sänker skatten för alla men jobbskatteavdraget är utformat för att särskilt gynna människor med låga inkomster. Detta innebär att en förskollärare i Västerås får en total skattesänkning på knappt 1300 kronor per månad. Dessutom sänks a-kasseavgiften, vilket också ger mer pengar över. Hur socialdemokraternas förslag att höja skatterna med 70 miljarder skulle drabba västmanlänningarna är uppenbart - det blir mindre pengar över. Än viktigare är att incitamenten att arbeta minskas.

Vi ser hur många pendlande västmanlänningar dagligen drabbas av köer och förseningar. I regeringens närtidssatsning för infrastruktur byggs och repareras sådant som kan påbörjas direkt. Längre fram kommer regeringen att presentera en långsiktig plan, men det ska inte bli tomma löften. Den politiken har vi sett för mycket av under socialdemokraternas tid vid makten. Deras tomma löften innebär att det i dag fortfarande saknas över 100 miljarder kronor till järnväg och landsväg. Det kommer att ta tid att bygga upp, men vi kommer dit.

När konjunkturen viker i finanskrisens kölvatten så får vi inte heller glömma alla företag som påverkas. För Västerås företag sänks arbetsgivaravgifterna med 107 miljoner och tillsammans med sänkt bolagsskatt minskar därför trycket på nedskärningar. Det är bra för jobben. 74 procent av företagen anser att Allians för Sverige är bäst på att skapa jobb. Samtidigt saknar socialdemokraterna svar.

Regeringen fortsätter också att förbättra för pensionärerna och sammanlagt har vår politik inneburit att bostadstillägget höjts två gånger. Grundavdraget har höjts, dubbelt jobbskatteavdrag för dem som arbetar, en generell äldresatsning och sänkt skatt. Skattesänkningarna är riktade till dem som behöver det mest jämfört med socialdemokraternas förslag. Tack vare 170 000 fler i arbete beräknas pensionerna höjas med 4000 kronor i år och 6000 kronor nästa år.

I skuggan av den internationella oron har vi marginaler för att nedskärningar eller skattehöjningar ska kunna undvikas. Det är svårt att förutse hur all turbulens kommer att påverka Sverige, men en sak är säker: Sverige har sällan stått så väl rustat.

Staffan Anger (m)

Jessica Polfjärd (m)

Jörgen Johansson (c)

Agneta Berliner (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons