Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt svek mot ungdomarna

Annons

Redan från den 1 januari avskaffar den borgerliga regeringen de statliga stöden till nyproduktionen av hyresrättsbostäder. Åtgärden innebär att ett stort antal planerade nyproduktioner av hyresrätter runt om i landet direkt läggs på is och att de inte blir av.

Ungdomarna är de stora förlorarna på den borgerliga regeringens bostadspolitik. Merparten av de statliga stöden skulle ha gått till mindre lägenheter som ungdomar skulle ha haft råd att hyra tack vare de statliga stöden.

I Västerås handlar det bland annat om nyproduktion av ett bostadshus med nästan 90 mindre hyreslägenheter i kvarteret Kleopatra vid Kungsgatan. Eftersom lägenheterna var tänkta för mindre hushåll slår byggstoppet direkt mot ungdomarna i Västerås.

Experter som professor Stellan Lundström vid KTH är kritiska till regeringen bostadspolitik. Han räknar nu med att det blir ett radikalt minskat bostadsbyggande där det som byggs styr över mot bostadsrätter och småhus.

Den borgerliga regeringen är väl medveten om att en stor och växande skara av ungdomar drabbas av byggstoppet. Men det besked man ger alla unga som drömmer om ett självständigt liv i ett eget boende är att det är marknaden som ska bestämma om vad som ska byggas.

Istället för att ungdomarna ska få en egen bostad värd namnet vill regeringen - med kristdemokraten Mats Odell i spetsen - att de ska bli inneboende. De som har en större bostad än vad de behöver ska stimuleras med skattesubventioner att hyra ut en del av sin bostad.

Därmed tar den borgerliga regeringen ett jättekliv på 40-50 år bakåt i tiden. Den tidens ungdomar var av nödtvång hänvisade till att bli inneboende. Då var det mera regel än undantag att gå på tå för hyrestanten.

Men att dela på kök, badrum och andra utrymmen med andra betyder att man tvingas till hänsynstaganden som man inte behöver i ett eget boende. Det är också påfrestande för den personliga integriteten, både för den inneboende och för hyresvärden.

Dagens och morgondagens ungdomar ska självklart ha rätt till en egen bostad den dag de känner sig mogna att flytta hem-ifrån för att stå på egna ben. Slopandet av det statliga stödet för produktion av hyresrätter i kombination med skattestimulanser för en återgång till inneboende är ett borgerligt jättesvek mot dagens ungdomar.

@Byline - endast namn:Sven-Erik Österberg

Gabriel Wikström

Anna Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons