Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra avkastning ger företagare trygghet

Annons

Tack, Ulla Persson, för att du visar intresse för något av det viktigaste som finns, nämligen företagande och entreprenörskap. Det är inte var dag som ledande personer från den offentliga sektorn så tydligt uttrycker sin insikt om att företagande är livsnödvändig för en positiv samhällsutveckling.

Trygga människor vågar säger du och det var också temat för den socialdemokratiska tillväxtkongressen som genomfördes 2004. Trygghet kan dock vara flera saker. Normalt tänker vi på ett finmaskigt socialt skyddsnät. Någonting som fångar upp oss om vi misslyckas och något går snett. Det är nog så viktigt.

Men för ett aktivt företagande är det en annan sorts trygghet som behövs. En trygghet i att risktagande ger rimliga förutsättningar till avkastning. Tyvärr är balansen mellan risk och avkastning allt annat än stimulerande för risktagandet. Enskilda individer som vill starta företag måste i de flesta fall teckna personlig borgen och sätta privatbostaden i pant för att få krediter i bank. Få människor har möjlighet att spara pengar till företagande under tiden som de är anställda.

Alltså måste risktagande premieras genom ökade utsikter till avkastning. De viktigaste insatserna för att åstadkomma den förändringen måste ske genom politiska beslut på nationell nivå. Det handlar om skatter och arbetsgivaravgifter som leder till ett mycket högt kostnadsläge för svenska företag.

Enligt en undersökning hos de stora företagens inköpschefer ligger de svenska underleverantörerna på för hög prisnivå. De klarar inte att konkurrera med andra länders underleverantörer. Om vi inte ska drabbas av en omfattande utslagning måste kostnadsläget förändras. Därutöver måste företagen i högre omfattning rationalisera genom bland annat automation.

Men, som du nämner, finns det mycket att göra på det lokala planet också. En av de viktigaste insatserna kommunen kan göra för de lokala företagen är att inte konkurrera genom egenregiverksamhet utan i stället upphandla varor och tjänster på den privata marknaden. Att vill-koren för att delta i offentlig upphandling inte skärps genom orimliga krav som till exempel kollektivavtal.

Ett av de största hindren för expansion hos de företag som ser marknadsmässiga möjligheter är bristen på arbetskraft. Det kan tyckas absurt att det är ett av de största hindren då arbetslös-heten ligger på en mycket hög nivå. Men faktum kvarstår och där har kommunen möjligheter att vidta åtgärder. En sådan är att bedriva yrkesutbildningen på ett effektivare sätt tillsammans med företagen. Inte bara för att komma åt den modernaste utrustningen utan också för att lyssna till och anpassa utbildningen till de krav som finns.

En annan viktig fråga som jag är osäker på om någon inom kommunen är medveten om, är att arbetsgivare i Västmanland som är anslutna till företagshälsovård (alltså även kommunerna) tvingas betala för medicinsk utredning och rehabilitering. Något som Västmanland är ensamt om och som ska finansieras via landstinget enligt lagen om allmän försäkring.

Tillsammans kan vi driva på för förändring av denna regel som gäller sedan den 1 januari 2005. Samtliga arbetsgivare i länet drabbas av kostnader som inte förekommer någon annanstans i Sverige.

Att du vill lyssna till de lokala företagarna är mycket positivt och vi återkommer i olika sammanhang för samtal och konkreta förslag till åtgärder.

Anita Wahlberg, ordförande för Företagarna Västmanland

Torbjörn Larsson, ordförande för Företagarna Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons