Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med korta mandatperioder för kommunalråd

Annons

Den 5 oktober svarar Bengt-Åke Nilsson på mitt inlägg den 2 oktober. Han försvarar då kanske först och främst Folkpartiet i frågan om att partierna måste anpassa sig.

Det stora problemet är att få medborgare att engagera sig när det är några få som styr ett parti och det är mycket svårt att påverka politiken för kretsen utanför den inre kärnan.

En orsak är att den inre kärnan lätt känner sig hotad av dem som verkligen vill påverka och därför stöter man bort många människor som skulle kunna vara resurser och kompetenser för utvecklingen.

Ett praktiskt exempel var valet 2010 då FP:s ledning bestämde sig för att begränsa sin valplattform till nästan enbart skolfrågor. Det fanns flera som också vill föra in miljö- och näringslivsfrågor med avvisades bryskt av ledningen. Den smala valplattformen innebar emellertid att FP tappade röster i valet.

Bengt-Åke Nilsson hävdar att medlemmar är välkomna att ta upp frågor i fullmäktigegruppen men det anvisas i verkligheten mycket begränsad tid för sådana frågor. Egentligen hinns inte med mer frågor än dem som gruppledaren tar upp och som ofta i sin tur är redan avgjorda i en kommunalrådskrets inom alliansen. I frågan om Bäckbyskolans nedläggning gick det så fort att partiet plötsligt ansåg sig behöva ompröva beslutet.

Politikerna sitter för länge och för många personer har politiken blivit ett yrke. Det finns många politiker som inte på flera decennier eller aldrig arbetat på en vanlig arbetsplats utan haft politiken som uppgift i hela sitt liv. Inflöden av personer till politiska toppositioner med yrkes- och livserfarenheter från det vanliga samhället vore att föredra på kommunalrådsposter.

Korta mandatperioder för kommunalråd är då bra och skulle innebära nytänkande och förbättringar av den offentliga sektorn. I en sådan situation skulle nya medlemmar som engagerar sig bli välkomna och skulle ses som resurser för toppositioner. Det känns inte som öppenhet, förnyelse och vitalitet med politiker som sitter i ledningen under flera mandatperioder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons