Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra vård inom rimlig tid

Annons

De borgerliga partiernas budgetmotioner till riksdagen har ett gemensamt. Det är de sjuka och svaga som ska betala skattesänkningarna för de mest förmögna. Högeralliansens förslag genomsyras också av en misstro mot människor. De borgerliga partierna vill att arbetsgivarna ska kunna kräva sjukintyg från första sjukdagen. De vill att sjukvårdens resurser och läkarnas tid ska gå till att undersöka förkylningar och lindriga åkommor i stället för att ta hand om gamla, kroniker och svårt sjuka.

I hela landet råder brist på allmänläkare, men högeralliansen tycker det är viktigare att de som finns ska ägna sig åt dem som är relativt friska och arbetsföra. Frågan är hur högeralliansen i Landstinget Västmanland kan tycka att det här är ett bra sätt att använda sjukvårdens resurser?

Det blir de äldre som får vänta när sjukvården ska ägna sig åt att skriva sjukintyg åt "friskare" arbetsföra människor.

Det här är typisk höger-politik, där de redan svaga drabbas. Vi socialdemokrater ger aldrig upp principen om att det är behoven som ska styra sjukvården. Inte vad man har för social ställning eller hur mycket man tjänar.

På sikt vill moderaterna sänka skatterna med 250 miljarder. Det motsvarar var femte skattekrona. Självklart innebär det konsekvenser även för den gemensamt finansierade hälso- och sjukvården.

Vi socialdemokrater vill att alla ska få bra vård inom rimlig tid. I Västmanland har vi sagt att vi ska halvera väntetiderna. Moderaternas recept är att spara på sjukvården genom att färre ska ha råd att gå till den. Högkostnadsskyddet för sjukvård och läkemedel höjs avsevärt med moderaternas förslag.

I Västmanland har vi fri barnsjukvård. Moderaterna i landstinget har flera gånger sagt att de vill ta bort den. Det blir barn-familjer och de gamla och sjuka som får betala priset när moderaterna ska sänka skatterna.

Landstinget Västmanland håller nu på att förbereda för att långtidsarbetslösa ska få en ny chans att komma tillbaka till arbetslivet. Vi räknar med att kunna erbjuda 200 plusjobb. Detta kommer att höja kvalitén på sjukvården, förbättra arbetsmiljön för personalen och bli en service för patienterna. Men det här är moderaterna emot. De säger nej till att stötta dem som har hamnat utanför arbetsmarknaden och som samtidigt skulle göra en viktig insats inom sjukvården.

Gemensamt betalar vi skatt, var och en efter sin förmåga, och gemensamt får vi del av trygghet och välfärd efter behov. Någon gång drabbas vi alla av sjukdom. Vi socialdemokrater tycker det är fel att försämra tryggheten för de redan sjuka. Vi tror inte att folk blir friskare av att de blir tvungna att sälja hus och hem, vilket kan bli följden för många med moderaternas förslag.

Moderaterna vill sänka ersättningsnivån för sjukpenningen till 70 procent 2007. Omgående vill de sänka ersättningsnivån genom att förändra beräkningsgrunderna. Det kan innebära ersättningsnivåer ner mot 65 procent för den som till exempel har varit föräldraledig tidigare. Moderaterna vill också införa en andra karensdag. Det betyder att man förlorar två dagars inkomst när man blir sjuk.

Vi socialdemokrater vill behålla nivåerna i sjukförsäkringen och höja taket. Vi är övertygade om att sjuka inte mår bättre av otrygghet och hot om att få sin ekonomiska situation raserad.

Vi socialdemokrater vill att sjukvårdens resurser ska användas till de som verkligen behöver dem. Inte för att kontrollera om folk är förkylda och har feber och behöver stanna hemma från jobbet ett par dagar.

Glenn Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons