Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brage Lundström: Skapa ett Arkivcentrum!

Annons

Bygg ett nytt hus för museet och konstmuseet, i Vasaparken eller någon annanstans i centrala Västerås. Skapa samtidigt förutsättningar för ett "Arkivcentrum", i eller i anslutning till detta kulturens hus.

Tänk vilken resurs det skulle vara för studenter på högskolan, bygde- och släktforskare, industrihistoriska forskare och den breda allmänheten om det fanns ett sådant. Där skulle Landstingsarkivet, Västerås stadsarkiv, Arkiv Västmanland och ABB/Aseas arkiv kunna finnas.

De tre förstnämnda arkiven, kanske även ABB:s, har idag problem med lokalerna.

I ett "Arkivcentrum" skulle studenter på högskolan kunna finna material och underlag för forskning om några av "våra" viktigaste historiska händelser och kunna skriva uppsatser och forska om Asea, Metallverken, Skultuna bruk, Landstinget, Västerås kommun och inte minst folkrörelserna i vårt län.

Även vi "amatörforskare", det vill säga släkt- och bygdeforskare och andra intresserade av vår historia, vill ha tillgång till forskningsmaterial.

I ett "Arkivcentrum" skulle även andra i länet verksamma bruks arkiv kunna placeras, som Surahammars, Hallstahammars, Bultens och Kanthals arkiv och något mera, av dessa för vår utveckling så betydelsefulla verksamheter.

Idag finns Surahammars bruks arkiv i en av brukets gamla lokaler, som kanske snart blir Surahammars kommunhus. Var arkivet då ska placeras är ett av Arkiv Västmanlands styrelses bekymmer. Det finns inte plats för det i någon lokal vi disponerar. Vi har inte heller ekonomiska resurser att skaffa oss en enda egen lokal.

Tänk vilken fantastisk resurs det skulle vara om vi kunde samla material och information om de 250-300 hyttor/masugnar och hammare/bruk som funnits i Västmanland, på ett ställe i anslutning till museet. Allt i länet kanske inte behöver finnas i Västerås, men vara tillgängligt för forskning i vårt eget län.

Brage Lundström

Ordförande i Arkiv Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons