Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt Sandström (S): Osanning om Gäddeholm

Den moderatstyrda majoriteten i Västerås stadshus tycks ogilla att Gäddeholm är ett intressant alternativ för bostadsbebyggelse under många år framöver.

Annons

Den idelogiska motviljan mot Gäddeholm framgår tydligt i en nyhetsartikel i VLT den 9 december. Där säger Göran Landerdahl (FP) att det gått trögt att sälja tomter på Gäddeholm Herrgårds-ängen.

Vi socialdemokrater känner oss mycket oroade över konsekvenserna av ett sådant osant påstående. Faktum är nämligen nästan inget småhusområde sålt så bra under den senaste tioårsperioden som just Herrgårdsängen. 30 av 59 tomter har sålts sedan i våras.

Ytterligare ett tiotal tomter är bokade. Vi har också uppfattat att husleverantörer har sålt så många hus att de anser att Herrgårdsängen är en succé.

Vi anser att säljresultatet är bra. Det har även uppnåtts trots att majoriteten helt har vägrat att ens förse Gäddeholm med en anständig väg.

Både Aroseken och NCC har gjort enkäter bland dem som är anmälda till respektive huskö för at ta reda på vad som behövs för att de ska ta steget och köpa hus på Herrgårdsängen. Alla svarar fullständigt entydigt att det behövs en fungerande väg till och från området.

Vi socialdemokrater har länge krävt att Gäddeholm måste få en fungerande vägförbindelse via Irsta. Vi har också krävt att området ska få annan infrastruktur som exempelvis en förskola.

Tyvärr har majoritetens ideologiska skygglappar förhindrat att nödvändiga satsningar på infrastruktur kommer till stånd för att området ska bli precis så attraktivt som det borde vara. Varför vill majoriteten att alla som bor och vill bo på Gäddeholm ska behandlas sämre än boende i andra områden i Västerås?

Det finns en påtaglig risk för att majoritetens felaktiga uttalanden om svårsålda tomter på Gäddeholm blir en självuppfyllande profetia. Säger man att det säljer dåligt kan man tro att det är precis vad majoriteten vill.

Vilket syfte har majoriteten annars med att ge sken av att Gäddeholm är ett svårsålt område? Vilka signaler är det man annars vill ge med dessa osanna påståenden?

VLT-artikeln är också tråkig med tanke på satsningen på att bygga lågenergihus. Det var från början en idé i en motion från Miljöpartiet, en motion som bifölls under förra mandatperioden när Västerås stad styrdes av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Satsningen är lyckad och har satt Västerås på byggfolkets karta. Den har också betytt att fler husleverantörer numera erbjuder lågenergihus i sina kataloger. Vi borde gemensamt vara glada för detta, och se till att bebyggelsen får en ärlig chans att växa och utvecklas genom att förse Gäddeholm med en fungerande infrastruktur.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons