Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligheten har blivit värre

Annons

Man måste säga som det är även om det är obehagligt. Detta vänder sig Andreas Rung den 11 december mot när han menar att man skräms om man berättar om den ökade brottsligheten. Vi redovisade i vår artikel den 6 december en del statistik över den ökade anmälda brottsligheten. Till detta skall läggas alla de brott som begås som av olika skäl inte anmäls.

Det förvånar oss att Rung bestämt motsäger det tragiska faktum att våldsbrottsligheten faktiskt ökat. Om han inte tror oss kan han besöka poliser, brottsofferjourer eller socialarbetare som kan berätta om denna utveckling. Rung tar inte någon hänsyn till att det dödliga våldets utveckling kunnat begränsas eftersom fler kan räddas tack vare medicinska framsteg.

1965, då polisen förstatligades fanns det ungefär 16 000 poliser i Sverige. Då anmäldes ungefär 400 000 brott. Samma år fanns det inte heller någon grov organiserad brottslighet. Antalet illegala vapen var begränsat. Hedersmord och människohandel fanns inte identifierat på allvar. IT-brott och grov ekonomisk brottslighet fanns knappt i kristallkulan. Samhället såg helt enkelt totalt annorlunda ut mot vad det gör i dag.

I dag är det nästa en miljon fler anmälda brott. Antalet årsarbetskrafter inom polisen var under 16 000 den sista december 2003. Enligt Rikspolisstyrelsen var 15 330 årsarbetskrafter poliser. Fler poliser behövs framför allt för att förebygga brott, vilket vi hävdar är dess viktigaste uppgift. Det kräver dock en stark lokal förankring och närvaro på gator och torg.

Kriminalvården har det tufft. Överbeläggningar och allvarliga kvalitetsbrister i såväl innehåll som säkerhet råder på många håll. Något som borde bekymra alla är att tiden för arbete, behandling och utbildning i fängelse har minskat i tio års tid. Folkpartiet liberalerna har pekat på flera viktiga åtgärder för en bättre kriminalvård såsom fler behandlingshemsplaceringar och viss ökad användning av elektronisk övervakning. Det är vår bestämda uppfattning att det ska vara ett brott att rymma från fängelse. Det är ju lite märkligt att den som hjälper till vid en rymning kan dömas till fängelse i upp till fyra år, men inte själva huvudpersonen.

Slutligt håller vi med om att vi aldrig kommer kunna pressa tillbaka kriminaliteten och dess orsaker om vi inte får en tillräckligt bra fungerande skola, integration och arbetsmarknad. Socialtjänsten måste taggas upp för att möta unga på väg in i kriminalitet.

Dessvärre är ju inte de senaste årens utveckling så imponerande för den socialdemokratiska regeringen här heller. Sverige kan verkligen bättre.

Johan Pehrson

Kerstin Heinemann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons