Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butikernas egna varumärken ger kvalitetsbrister

Annons

Var det någon som blev förvånad? Att Icas "egna" fläskkarré visade sig vara smittad med salmonella (se VLT 14 juli)? Trots att den var utvald av Ica och noggrant kontrollerad som det ibland står på förpackningarna.

Det är det här som många motståndare mot "Egna varumärken" - motståndare misstänkt hela tiden, att "egna varumärken" (EVM) kan och kommer att leda till kvalitetsbrister. Det ligger liksom i sakens natur: Ica meddelar sina leverantörer att vill de vara med och leverera till deras EVM-produkter så måste de sänka sina priser eftersom de alltid ska vara billiga.

Vad gör då leverantören? Sänker sin marginal och lön bara för att få vara med och leverera en anonym vara? Knappast! Han kontaktar sin råvaruleverantör och meddelar honom att om du ska leverera till mig måste du sänka priset annars letar jag rätt på någon annan som kan producera lite billigare.

Jag vill påstå att det finns en koppling mellan pris och kvalitet. Jämför med bilar: om jag bara vill betala priset för en Daewoo (koreansk) så kan jag inte förvänta mig prestanda och kvalitet som en Alfa Romeo. Tack och lov så finns valfriheten kvar när det gäller bilar!

Åter till EVM. Sannolikt måste producenten ge sig av till låglöneländer långt bort för att hitta en billigare råvara. Detta leder till längre transporter med ökad förbrukning av fossila bränslen och ytterligare försämrad miljö med ständigt minskande odlingsbara jordar. Dessutom leder minskat svenskt jordbruk till att vårt landskap ytterligare växer igen.

Mat är alldeles för viktigt för att man bara ska låta priset få styra, vilket butikskedjorna med sina EVM-produkter vill förleda oss att tro. Ärligt talat, visst är väl ett starkt argument för dessa varor att de leder till större vinster i butiksledet? Vore det inte så skulle produkten aldrig ha dykt upp på hyllan.

Nej, låt oss butiksbesökare få välja produkter själva, produkter med olika producenters namn på förpackningarna. Gärna med olika prisnivåer så att vi själva kan välja produkt efter kvalitet, smak och plånbok. Det ger den absolut största valfriheten. De flesta har faktiskt råd att välja en kvalitetsvara framför en EVM-produkt. På till exempel fläskkarrén är inte prisskillnaden större än en chipspåse och den kan man ju lätt undvara. Väljer man dessutom en svensk köttbit så får man salmonellafriheten på köpet eftersom vi har bättre kontrollsystem här.

Alf Ericson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons