Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg billigare bostäder i Mälarnära lägen

Annons

Det är intressant och bra att det har kommit igång en debatt om vad och hur vi ska bygga centralt i Mälarnära lägen. Hitills har det i Östra hamnen och på Lillåudden varit mest exklusiva och dyra bostäder oavsett bostadsrätter eller hyresrätter.

Det är dags att även bygga lägenheter med billigare boendekostnader när man nu bygger vidare på området mellan nuvarande Öster Mälarstrand och Ångkraftverket samt även den fortsatta etapp två på Lillåudden.

Hyresgästföreningen har lyft frågan om att bygga hyresrätter med "normalinkomsthyror" kring Mälaren.

Folkpartiet har kommit med bra idéer angående tomträttsavgifter och anslutningsavgifter och det behövs kreativa idéer för att få ner boendekostnaderna vid Mälaren.

Miljöpartiet de gröna vill föra fram våra idéer om hur vi tycker kommunen kan bidra till billigare boendekostnader vid Mälaren i centrala Västerås.

Där staden äger marken och/eller har rätten att anvisa mark till de som ska få bygga har man den största möjligheten att påverka. Staden har då denna möjlighet på delar av området mellan nuvarande Öster Mälarstrand och Ångkraftverket samt delar av Lillåudden etapp två:

* Dela upp aktuella markområden i små "tårtbitar" så även mindre byggföretag kan vara med och bygga hyresrätter eller bostadsrätter vilket ger ökad konkurrens. Att många utförare kan vara med har en prispressande verkan.

* Bestäm redan från början hur mycket man vill att hyran i de byggda hyresrätterna ska vara och utlys en tävling i samband med markanvisningen och bara de som kan åta sig att bygga till max den hyresnivån får vara med och konkurrera. En max hyresnivå på mellan 900-1000 kronor per kvadratmeter och år vore en utmaning till byggherrarna, speciellt då det är lite svåra markförhållanden på sina ställen med markföroreningar och pålning. 1000 kronor per kvadratmeter och år skulle ge en månadshyra på 6000 kr i en trea på 72 kvadrat.

* Att se på livscykelkostnaden (LCC) kan till exempel innebära att man investerar lite mer men sedan får tillbaka lägre driftskostnader. Till exempel välisolerade hus som ger lägre energikostnader.

* Att bygga energisnåla bostäder är bra både för miljön och plånboken.

* Individuell mätning i varje lägenhet av värme och varmvatten och el har visat sig kunna sänka förbrukningskostnaderna med runt 20 procent jämfört med att det ligger inbakat i hyran/avgiften.

* Att staden istället för att sälja marken hyr ut den med tomträtt minskar ju investeringskostnaden för ett bostadsprojekt. Det gäller dock att staden har en rimlig nivå på tomträttsavgälden.

* Behåll Mälarenergi i kommunal ägo. Det ger fortsatt kontroll över fjärrvärmeavgifterna som idag är bland de lägsta i Sverige. Det finns kommuner som sålt ut sina fjärrvärmeverk och där de boende fått känna på avsevärda höjningar. Även anslutningsavgifterna ligger då i kommunens hand att bestämma för fjärrvärme, el och VA.

* Det kommunala bostadsföretagandet Mimer är en viktig aktör som kommunen har mer inflytande över än andra bostadsbolag och som då kan användas till att nå olika mål som till exempel billiga och energisnåla bostäder. På Lillåuddens spets som nu är färdigbyggt hängde ju Mimer med i den exklusiva trenden och det blev rätt dyra hyresrätter. Viktigt att även Mimer som allmännyttigt och hyresledande nu inriktar sig på billigare bostäder i fortsättningen vid Mälaren på bland annat Lillåuddens etapp två. Mimer har ju varit bra på att bygga billiga lägenheter på andra ställen i staden.

Kommunen kan ju inte påverka alla delar av dagens boendekostnader då mycket till exempel skatter ligger på statlig nivå, men det finns ändå manöverutrymme att göra en hel del, för att få ner boendekostnaderna i nybyggnationen samt bygga energisnålare bostäder.

Mikael Vilbaste

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons