Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg inte på bollplanerna!

Annons

Kampen om exploateringen av kvarteret Flygaren går enligt byggnadsnämnden vidare. Trots att jag alltid varit socialdemokrat, i många år ganska aktiv, räcker min solidaritet gentemot partiet inte till i konkurrensen med min solidaritet med barn och ungdom och deras möjligheter till en stimulerande uppväxt.

För 40 år sedan var jag barna-vårdsdirektör i Örebro. Jag kom från tjänster som chef för ungdomsfängelse och anstalt för missbrukare och blev imponerad av vad politikerna lyckats med i Örebro av förebyggande arbete bland barn och ungdom. Detta arbete uppmärksammades av Olof Palme, som i mitten av 1960-talet kom dit för att få en inblick i vad en kommun kan göra för att stimulera barn och ungdom. Hustrun Lisbeth, barnpsykolog, hade säkerligen medverkat till hans stora engagemang i barnens behov.

Palme kunde lika gärna ha åkt till Västerås, som vid den tiden och ganska långt framöver konkurrerade med Örebro om att vara i särklass bland landets större kommuner med insatser för barn och ungdom.

Efter det officiella mötet med Palme satt vi, ett halvdussin politiker och tjänstemän, tillsammans med honom en stor del av natten och samtalade om kommunernas möjligheter och tog då Västerås och Örebro som lysande exempel på vad kommuner kan göra för att förebygga problem bland barn och ungdom: förskoleverksamhet, fritidsgårdar, stöd åt barn- och ungdoms-organisationer, lekplatser av olika slag, idrottsanläggningar, inte minst för breddidrotten, och gröna ytor för fria aktiviteter. Denna inriktning fanns, när jag kom till Västerås 1970 som chef för dåvarande park- och fritidsförvaltningen och levde kvar även i fortsättningen.

Men nu har denna känsla för vad kommunen kan och bör göra för dem som växer upp delvis ersatts av förtätning (jag ryser, när jag tänker på ordet) som princip i samhällsplaneringen, acceptabelt i fråga om att utnyttja skräpiga tomter, som inte används, men oacceptabel, när man nu vill ta i anspråk kvarteret Flygaren, ett av stadens viktigare områden för barn- och ungdomars aktiviteter. Barn från förskola och skola dominerar dagtid, men mycket viktigt är mer eller mindre organiserade lekar med barn, ungdomar, och även många vuxna. Fotbollen har också sin plats där.

Moderaterna har gått ut och lovat att området ska bevaras, om man kommer till makten. Är det verkligen möjligt, jag kan knappast tro det, att moderaterna ska ta initiativet inom ett verksamhetsområde som tidigare har varit socialdemokraternas hjärtesak? Flera av Västerås ledande socialdemokratiska politiker har varit yrkesverksamma i arbete med barn och ungdomar. Jag ställer i första hand mitt hopp till dem.

Nils Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons