Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ut E 18

Annons

Tisdagens olycka, då en buss kolliderade med en personbil, nära Sagån visar tydligt på behovet att bygga om E 18. Att sträckan är olycksdrabbad är väl känt. Under sommaren 2005 dog där tre människor. Fler har under årens lopp skadats eller dödats. Trots att en ombyggnation av sträckan planerats länge har denna gång efter annan skjutits upp av regeringen.

En ombyggnad har planerats under många år. I den nationella planen för väg-systemet 2004-2015 skulle motorvägsbygget ha påbörjas under 2006.

Den aktuella sträckan, där många västmanlänningar och andra behöver färdas, är bara 13 meter bred och utan mittseparering. Redan är det en hög trafikvolym, som be-räknas öka med ytterligare 50 procent till 25 000 fordon per dygn till år 2015.

Så sent som i november 2005 kom beskedet att skjuta upp byggstarten av E 18. Den socialdemokratiska regeringen har i stället föredragit att lägga pengarna på att täppa till svarta hål i budgeten. I stället för att i särskild ordning finansiera följderna av katastrofen Gudrun avstår regeringen från att rädda liv längs E 18.

E 18 har också betydelse för näringslivet i Mälar-dalen. För företagen utgör vägen en livsnerv för tran-sporter. En utbyggnad be-hövs för att regionen och dess företag skall kunna uppnå en gynnsam tillväxt. Nu får det vara nog med hasardspelet med människors liv och hälsa. E 18 måste byggas om, i första hand till motorväg. Det handlar om att rädda liv.

Torsten Lindström

Riksdagsledamot för kristdemokraterna

i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons