Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg Västerleden nu

Annons

I Västerås finns drygt 7000 arbetslösa. Än fler har sin sysselsättning i arbetsmarknadsprojekt. Från kommunens sida kan vi se till att de företag som vill utveckla sin verksamhet i staden eller som vill starta något i Västerås får bästa möjliga mottagande. Avgörande är då att ha goda transportvägar till och från olika verksamhetsområden.

I pressen har framkommit att Ica har Västerås som alternativ för att utöka sin lager- och distributionsverksamhet. Ett stort bekymmer för Ica är vägförbindelserna till och från Hacksta-området. Redan när Ica Hilton etablerades var frågan uppe om byggandet av den så kallade Västerleden. Det är förbindelsen mellan Köpingsvägen och E 18 bortanför Skälby. Planerings-arbetet pågår för fullt med fram-tagande av detaljplaner, vilka är klara inom något halvår. Stöte-stenen är en ny av- och påfart till E 18, samt utbyggnad av E18 till motorväg fram till Eskilstuna-avfarten. Vägverket kan i den delen inte lämna några besked och risken är stor att det projektet blir av först 2009 eller ännu några år senare.

Folkpartiet har i kommunstyrelsen hävdat att för det fall Vägverket inte kan bestämma sig, skall kommunen förskottera byggandet av i varje fall påfarten till E 18. I så fall kan Västerleden bli klar under 2007?2008. Vägbygget kan då också ge spinn off-effekter i form av flera etableringar på Hacksta.

I och med Icas planer har denna fråga aktualiserats igen. Därför föreslår vi att Västerås stad nu skyndar på planeringen och beslutar att bygga ut vägen. Vi vill även slå ett slag för planeringen av den fortsatta Väster-leden från E 18 till Norrledens utfart på Industrileden. När den vägen är klar kan Bergslags-vägen slippa den tunga trafiken. Lastbilarna från Hacksta kan då ta vägen direkt via Västerleden och norrut på Industrileden samt om de ska till Sala via Norrleden. Vi får då också en miljövinst genom minskad trafik på E 18 och Bergslagsvägen.

Göran Landerdahl

Sonia Kjellsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons