Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads anmäls till EU-domstolen

Annons

En undran som legat länge och väntat. Nu äntligen kom svaret! LO-förbund tar av sina medlemmar och icke medlemmar en avgift på 1,5 procent av lönen för att hålla reda på arbetskraftens löner. Vilkas löner, och varför? Och hur mycket har LO-förbunden samlat i ladorna?

På en normal arbetstagares lön betyder dessa 1,5 procent cirka 300-400 kronor i månaden. Nu framkommer att flera fackförbund utan att ha fog för denna avgift tar ut den av både medlemmar och icke medlemmar.

Att ha friheten att välja att vara ansluten till en förening eller inte är grundlagsskyddat. Men i detta fallet bryr sig inte fackföreningarna om att det finns arbetskraft som inte vill vara medlemmar i deras förbund.

Som tur är har några byggnadsarbetare anmält Byggnads till EU-domstolen. Och det är bra för då kommer ett utslag som berör många fler än bara i Byggnads. Denna avgift har tagits ut och rör sig om många tusenlappar för en enskild arbetstagare som inte ens är medlem i något fackförbund. Med vilken rätt har detta skett år ut och år in?

Detta påpekande gör jag i samband med att vänstern ropar högt om a-kasseavgiften i samma veva som de mycket väl vet om dessa 1,5 procent!

Mona-Britt Källbäck (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons