Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Hoppas att Littorin försvarar den svenska modellen

Utredaren Claes Stråth presenterade nyligen ett förslag om hur svensk arbetsmarkand ska regleras efter EG-domstolens dom i Lavalärendet.

Annons

Stråth har lagt sig platt för EG-domstolen. Om regeringen beslutar att lösa de problem som uppstått efter Laval domen utifrån utredningens förslag skulle de innebära att den svenska modellen är hotad. Stråths lösningar bidrar också till att försämra för de arbetstagare som är utstationerade.

I utredningen framgår det att fackens strejkrätt i samband med gästarbete måste begränsas till att endast gälla minimivillkoren.

Ska man diskriminera utländsk arbetskraft med minimilön och andra minimivillkor?

Vi som är en av parterna i byggbranschen och som möter utstationerad arbetskraft vet att man redan idag har svår att bevisa vilken lön och villkor våra kollegor har för sitt arbete på de svenska byggarbetsplatserna.

Lönedumpingen på svensk arbetsmarknad kommer att öka. Vi känner stor oro för att vi i Sverige får ett gästarbetarsystem som helt kommer att ligga utanför någons kontroll.

Nu hoppas vi att den arbetarvänliga regeringen tar sitt förnuft till fånga, att arbetsmarknadsminister Littorin står upp för den svenska modellen som han ofta talar väl om.

Vi utgår från att regeringen och Littorin inte vill diskriminera utländska arbetstagare.

Mats Engström

ordförande

Byggnads Mälardalens styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons