Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byten till billigare medicin

Annons

Vasti Ezelius diskuterar i ett debattinlägg den 14 augusti byten till billigare mediciner på apotektet och hanteringen av högkostnadskort.

I apotekets uppdrag ingår att ta hem billigaste varan vid varje beställningstillfälle och erbjuda kunden byte till billigare likvärdig vara. Byte till billigaste vara har medverkat till att läkemedelskostnaderna i Sverige väsentligt minskat. Läkaren har möjlighet att notera på receptet att byte inte får ske, om det finns medicinska skäl för det, till exempel att ett bindemedel ingår, som patienten är allergisk mot. För att olika förpackningar inte skall skapa förvirring sätter apoteket på en etikett på förpackningen, som talar om, vad som står på receptet och vilket preparat det bytts mot. Vill kunden inte byta, betalas mellanskillnaden av kunden. Den andra frågan som behandlas i insändaren gäller högkostnadsskydd för sjukvård. När vårdcentralen skickar recept till apoteket har apoteket vårdens uppdrag att ta ut avgiften för receptet, vanligtvis 50 kronor, och sedan vidarebefordra avgiften till den vårdenhet som utfärdat receptet.

På receptet finns avgiften angiven och det är den avgiften vi har i uppdrag av vården att ta ut. När det händer, som insändaren beskriver, att det blev 40 kronor för mycket uttaget, är det vårdenheten som utfärdat receptet, som hanterar krav på återbetalning.

Högkostnadskort för sjukvård hanteras inte av apoteket. Vi sätter inte stämpel i kortet, utan lämnar istället ett kvitto på arvodet, som vården räknar med, när stämplarna summeras.

Ewa Limdal

apoteksområdeschef, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons