Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Högstadiet i Tillberga behövs!

Annons
Måste få vara kvar. Att lägga ned högstadiet i Tillberga vore oklokt ur både verksamhets- och ekonomisk synpunkt, anser debattörerna.foto: tony persson/VLT:s arkiv

I VLT för några dagar sedan tillkännagavs ett förslag från Proaros på hur man tänkt sig spara på kommunens skollokaler. Bakgrunden är att andelen elever på vissa av de kommunala skolorna är för låg och alltför stor del av skolpengen går åt till att täcka tomma skol-lokaler i stället för till lärare och läromedel.

Från Centerpartiet och Västeråsalliansen har vi varit tydliga med hur viktigt det är att ständigt vara på tårna och kontinuerligt se över lokalsituationen för att man med god framförhållning ska kunna planera och ställa om skollokaler till annan verksamhet när elevunderlaget krymper.

Tyvärr har vi sett en alltför passiv hållning sedan de rödgröna tog över styret i Västerås för drygt ett år sedan. Det är anledningen till att Västeråsalliansen lämnat in ett nämnd-initiativ i kommunstyrelsen för att försöka förmå den styrande minoriteten att prioritera skolomställningsfrågor.

När man ska ställa om skollokaler så måste det ske på ett sätt som är klokast både ur verksamhetssynpunkt och som ger mest för pengarna. Att lägga ner högstadiet i Tillberga och bussa högstadieeleverna till Skiljeboskolan uppfyller inget av dessa kriterier.

w Högstadiet i Tillberga är nyrustat och en nedläggning innebär stort resursslöseri.

w Möjligheten att använda Tillbergaskolan till något annat än skola är ytterst begränsad.

w Högstadiet har flera gemensamma lokaler med låg- och mellanstadiet. Försvinner högstadiet är risken stor att ekonomin för låg- och mellanstadiet kraftigt försämras.

w Tillbergaskolans upptagningsområde om-fattar även de mindre orterna på landsbygden, till exempel Tortuna och Sevalla. Från Sevalla till Skiljebo är det cirka 3 mil, enkel resa.

w Det finns ingen naturlig koppling mellan Tillberga och Skiljebo, dit man enkelt kan ta sig med allmän kollektivtrafik.

Skulle högstadiet i Tillberga läggas ned är det troligt att de flesta elever försvinner till andra skolor än Skiljeboskolan. I dag är det elevens eget val som styr och det går inte att försöka styra med ”planekonomiskt” tänkande.

Från Centerpartiet kommer vi att göra allt vi kan för att medverka till att de skolomställningar som måste göras ska ske på bästa möjliga sätt. Beslut om skolnedläggningar fattas av barn- och ungdomsnämnden.

Som vi ser det behöver vi föra tillbaka 6:orna till låg- mellanstadieskolorna och lägga ned minst en, förmodligen två, kommunala högstadieskolor inne i tätorten. Genom att 6:orna flyttas tillbaks till låg- och mellanstadie-skolorna förstärks de skolornas elevunderlag. Det stämmer också väl in med den nationella trenden, där man går ifrån att ha 6:or på högstadiet.

För oss i Centerpartiet är det självklart att prioritera att de yngsta barnen har tillgång till en skola i närområdet. Och även om en eller två högstadieskolor försvinner i tätorten så har de flesta högstadieelever i staden ändå en kommunal högstadieskola inom cykel-avstånd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons