Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Nu avgörs om det går framåt i Cancún

Miljöministrarna från världens länder samlas den här veckan i mexikanska Cancún för FN:s klimatförhandlingar. Nu prövas om världens länder förmår visa det ledarskap som jordens klimat kräver.

Annons
Avgörs snart. Demonstrationer under FN:s miljökonferens i Cancún, som nu går in i slutskedet.foto: scanpix

Här i Cancún kommer det inte att handla om att ta det stora steget som världen och jordens klimat egentligen behöver, utan om att komma vidare på en rad nyckelområden som lägger grunden för ett tillräckligt ambitiöst och bindande avtal för alla.

Efter Köpenhamn krävs en nystart. Jag har som en av tio ministrar nu fått uppdraget i förhandlingarna att tillsammans med min kollega från Grenada genomföra konsultationer för att öka möjligheterna att formulera en gemensam vision för det globala klimatarbetet, inklusive långsiktiga mål. Mexiko har bett fem ministerpar, en I- och en U-landsminister att tillsammans konsultera på fem nyckelområden.

Det kommer inte att bli lätt, men vi är inte här för att det ska vara lätt utan för att det ska bli rätt. Länder och ländergrupper har olika utgångspunkter och tjänstemannaförhandlingarna under året har inte dyrkat upp låsningarna från Köpenhamn.

Löftena i Köpenhamn om minskade utsläpp var för låga, men måste ändå bekräftas in i FN-systemet för att utgöra golv för fortsättningen. Snabba åtgärder mot regnskogsskövlingen måste till, det är kanske det område där förhandlingarna kommit längst. De rika länderna måste bekräfta sina löften om snabbstartspengar, så som Sverige och EU redan gjort. Det är några möjliga framgångar från Cancún.

Kärnfrågan i klimatförhandlingarna är dock tillräckliga utsläppsminskningar. Sverige och EU har gett sitt bud och är i högsta grad berett att gå in i en andra åtagandeperiod i Kyotoprotokollet, men då krävs att andra stora utsläppsländer är med. Kyotoprotokollet omfattar enbart en tredjedel av världens utsläpp. USA och Kina, som tillsammans står för över hälften av världens utsläpp, måste ta på sig bindande åtaganden.

Långsiktigt behövs nya och fler källor än staters budgetar för finansieringen av klimatåtgärder. Där har rapporten från högnivågruppen om klimatfinansiering som letts av Norges statsminister Jens Stoltenberg och Etiopiens premiärminister Meles Zenawi stor betydelse. Där finns bland annat förslag om att låta internationella flyg- och sjötransporter betala sina klimatkostnader, liksom etablerande av en grön fond. En mycket central del är förslaget att slopa subventionerna till fossila bränslen. Här driver Sverige på tillsammans med Nya Zeeland, Danmark, Norge och Schweiz för framsteg.

Sverige har EU:s mest ambitiösa mål för att minska klimatutsläppen. 40 procent till 2020 och noll i nettoutsläpp 2050. Naturvårdsverket slår nu i en helt ny rapport fast, att även när EU höjer sitt mål till 30 procent så har Sverige högre ambitioner och mer långtgående åtgärder. Slutsatsen är att våra åtgärder täcker en uppskalning i EU från 20 till 30 procent.

Det kommer att vara tuffa förhandlingar. Men världens länder behöver åstadkomma det som krävs för klimatet. Regeringens ambition är tydlig: Sverige ska vara ledande i klimatarbetet, både vad vi gör här hemma och internationellt. Jag ser fram emot den här veckans förhandlingar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons