Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Östby naturbruksgymnasium som kompetenscentrum

Annons

De gröna näringarna har en stor potential för att klara morgondagens stora utmaningar med hållbar livsmedels- och energiproduktion och natur- och kulturmiljöer för boende, fritid och hälsa. Dessutom är landsbygden en given faktor när begreppet tillväxt utvecklas. Det är ju på landsbygden som tillväxt på riktigt — en långsiktig och hållbar tillväxt — kan skapas.

Vi ser, som Centerpolitiker i Sala kommun, stora möjligheter att utveckla Ösby naturbruksgymnasium i Sala till ett kompetenscentrum för de gröna näringarna till nytta för hela Mälardalen.

I dag bedrivs gymnasieskolan inom naturbruksprogrammet med inriktning mot jordbruk, skogsbruk, hästhållning samt djurvård. Det är en bra grund att stå på.

Framöver kan fokus i högre grad ligga på långsiktigt hållbar produktion och vidareförädling av livsmedel, produktion och utveckling av metoder för bioenergi, satsning på landsbygdens besöksnäringar och inte minst på grön hälsa.

Ösby naturbruksgymnasium som ett kompetenscentrum för de gröna näringarna kan vara en utgångspunkt för att rekrytera nya företagare inom de gröna näringarna men också ge möjlighet till fortbildning för dem som redan är verksamma.

Genom en satsning på ett grönt kompetenscentrum kan sambanden mellan stad och land tydliggöras och förutsättningarna för en långsiktigt hållbar tillväxt och utveckling tas tillvara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons