Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Redo att förbättra svensk arbetsmarknad

Det är trist att Sverige är ett av de länder som har högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Vi har inte råd att lämna en ungdomsgeneration i utanförskap.

Annons

Att ha ett jobb är viktigt för alla, speciellt för unga. En person som står utan jobb i början på sin karriär riskerar att bli långtidsarbetslös, fråntagen sin framtidstro, sin arbetslivserfarenhet och sina drömmar. 

Hur löser vi problemet? Svaret är inte enkelt, men först och främst ska vi ha en grund- och gymnasieskola av hög kvalitet. De som har en bra utbildning klarar sig bäst. Därefter behöver vi sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, förändra arbetsrätten och göra det billigare att anställa. I en tid där konjunkturen kraftigt viker nedåt, arbetslösheten och varslen ökar, ställs nya krav på flexibilitet på arbetsmarknaden. 

Regeringen har gjort mycket för att förbättra förutsättningarna för unga. Exempel är halveringen av arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, nystartsjobb, jobbgaranti och en reformerad gymnasieskola och storsatsning på yrkesutbildning. Det är bra reformer, men det räcker inte. Nu behöver arbetsgivaravgiften sänkas så att det blir billigare att anställa. Vi behöver förändra arbetsrätten och göra den mer flexibel. Lagen om anställningsskydd (Las) är ett hinder för ökad rörlighet på arbetsmarknaden och gör företagen mindre benägna att anställa. Las ger negativa effekter i såväl hög- som lågkonjunktur. Många människor drar sig för att byta arbete eftersom att rädslan att hamna ”sist in” är stor. Rörligheten på arbetsmarknaden hämmas därmed drastiskt. 

Centerpartiet vill skapa en ny och flexibel arbetsmarknadsmodell med individen i fokus. Vi vill ha en arbetsmarknadsmodell som uppmuntrar rörlighet, trygghet, kompetensutveckling och vid behov omställning. Trygghet på arbetsmarknad och hos individer måste skapas genom vetskapen om att mister man ett jobb så finns det nya. 

Vår modell består av fyra delar. Först föreslår vi en förstärkt betoning på omställning i arbetslöshetsförsäkringen. Därefter en reformerad arbetsrätt som minimerar LAS som lagstiftning och ger flexiblare anställningsformer. För det tredje införs ett skatteavdrag för kompetensutveckling och för det fjärde sänks kostnaderna för att anställa genom sänkta skatter. Modellen understryker såväl individens, arbetsgivarens, statens som de fackliga organisationernas ansvar. Förslaget måste genomföras fullt ut för att uppnå total flexibilitet. Förändringen innebär att vi får en varaktig sysselsättningsökning som kan säkerställa en stark och hållbar välfärd i framtiden. 

I en ny tid ställs nya krav på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna och deras vänsterkamrater fortsätter att förneka de problem som finns på arbetsmarknaden. I stället för att ge förutsättningar vill de införa en ungdomsskatt och dubblera kostnaden för att anställa ungdomar. De utestänger de unga från arbetsmarknaden samtidigt som det blir ökade kostnader för såväl företagare som offentlig sektor. Bristen på ansvar för den unga generationen är häpnadsväckande. 

Centerpartiet är redo att förbättra svensk arbetsmarknad. Finanskrisen och globaliseringen har tydligt visat att vi behöver en ökad flexibilitet för att förbättra förutsättningar för jobb och därmed trygghet för alla. 

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanlands län

talesperson i skattepolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons