Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Regeringens budget ökar klyvningen i Västmanland

Regeringen strösslar pengar

Annons

Centern tycker att finansminister Magdalena Andersson strösslar pengar i budgeten.

Det är högkonjunktur och Sverige går bra på många sätt och vis. Men när regeringen lägger sin budget väljer de att strössla pengar vitt och brett utan att vidta åtgärder för att långsiktigt säkra landets finanser inför en lågkonjunktur som vi vet kommer förr eller senare. Regeringen slösar bort högkonjunkturen och fortsätter stå vid sidlinjen medan Sverige klyvs, mellan de som har ett jobb att gå till på morgonen och de som är arbetslösa, mellan inrikes och utrikes födda, mellan stad och landsbygd.

En ansvarsfull finansminister hade i det läget gjort allt för att bryta tudelningen. Istället för att höja skatten på allt som skapar jobb borde regeringen utnyttja högkonjunkturen för att genomföra nödvändiga reformer, inte minst på arbetsmarknaden.

Den ineffektiva Arbetsförmedlingen måste förändras i grunden. Vi måste också göra det billigare för småföretagen att anställa dem som letar efter sitt första jobb, speciellt unga och nyanlända. Alla måste få möjlighet att få in en fot i arbetslivet genom lägre ingångslöner. Sverige måste öppna jobbdörren på vid gavel.

Om vi inte gör det riskerar tudelningen att bara växa. För att bakom alla vackra siffror som Magdalena Andersson skryter om finns nämligen ett skuggsamhälle, en framväxande underklass som inte alls känner igen sig i bilden av högkonjunktur och ökad tillväxt.

Det är uppenbart att hundratusentals personer inte får jobb hur bra den än går. Nyanlända flyktingar, utrikesfödda, personer med funktionshinder - många är totalt avskurna från arbetsmarknaden.

Lika illa är det med bostadsreformerna. De bostadsreformer som sent omsider drogs igång av den förra regeringen har avstannat. Det byggs som aldrig förr, men utbudet är dyrt och bostadsytan i Sverige används dåligt.

Både hyresmarknaden och skatterna uppmuntrar äldre att bo kvar i stora bostäder efter att barnen flyttat ut. Dessutom ökar belåningen i hushållen, lån som används för att finansiera ständigt högre bopriser. Risken för överhettning är alltså påtaglig men för regeringen är det skygglapparna på som gäller.

Ingen vet exakt hur länge svensk ekonomi kan köra vidare så här, med stigande bopriser, reglerad bostadsmarknad, stigande belåning, minusräntor, ökade statsutgifter, reglerad arbetsmarknad, växande arbetskraftsbrist, ökande tudelning, alltfler långsiktigt utanför arbetsmarknaden.Lars Kallsäby (C)näringspolitisk talesperson Centerpartiet Västmanland

Läs också: S: Reformer för ett tryggare Sverige

M: Därför behöver vi byta regering

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons