Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Rysk roulette med livsmedelsförsörjningen

Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet har målet att jordbruket ska drivas utan mineralgödsling, utan att några kemiska bekämpningsmedel ska kunna användas och utan växtsorter som till exempel tål torka och står emot svampsjukdomar genom förädling med hjälp av genteknik.

Annons

Socialdemokraterna följer i spåren och vill nu fördubbla det ekologiska jordbrukets andel av åkerareal och offentlig upphandling i Sverige till hela 30 procent, trots att avkastningen sjunker med upp till 40 procent, priserna ökar med 30 till 60 procent och de offentliga miljöersättningarna och upp-handlingskostnaderna ökar med miljardbelopp.

Visst är ekojordbruket ett miljöalternativ, baserat på ett radikalt och ibland lite fyrkantigt koncept som förbjuder användning av modern teknik i flera viktiga avseenden. Det är en viktig nisch och dess erfarenheter kan fungera som spjutspets för hela jordbruket.

Men även det moderna miljövänliga svenska jordbruket i övrigt (det ”konventionella”) som står för 95 procent av produktionen är ett bra miljöalternativ, baserat på en resurseffektiv användning av insatsmedel inom ramen för världens strängaste miljö- och djurskyddsregler, vårt kalla klimat och goda etik.

Den svenska miljövänliga jordbruksmodellen som vi alla är så stolta över har dock förlorat mark mot den billigare importen av mat från andra länder med sämre djurskydd och vars jordar läcker mer till Östersjön. Sverige är i dag ett av Europas mest importberoende länder vad gäller livsmedel, nästan hälften importeras.

Låt oss bortse från dubbelmoralen och hyckleriet i att först ställa höga krav på miljöhänsyn och djurskydd i vårt eget jordbruk och sedan köpa alltmer mat från andra länder med lägre krav.

Men frågan har djupare aspekter.

År 2050 beräknas världsbefolkningen ha ökat med 2 miljarder till 9 miljarder och FN:s livsmedelsorgan FAO anser att mat-produktionen måste öka med 70 procent, en enorm utmaning

Att som Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet då intala människor att det är realistiskt att Sveriges och världens jordbruk i stor skala skulle kunna ställas om till eko är att spela rysk roulette med Sveriges och världens livsmedelsförsörjning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons