Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerfonden: Tid för en nollvision mot tobak

I parker och på uteserveringar flockasmänniskor som sitter med ansiktet vänt mot solen och med ett lyckligt leende på läpparna - och ofta med en cigarett i handen.

Annons

I gröngräset och på uteserveringar myllrar det av folk men rökningen kastar för ickerökare och allergiker en skugga över denna sommar-idyll.

Inget skulle sänka antalet sjuka och döda i cancer så mycket som ett minskat tobaksrökande.

Varje år dör 7000 svenskar i lungcancer och andra sjukdomar, som kunnat undvikas om de inte hade rökt. Enligt nystatistik från Folkhälsoinstitutet röker 19 procent av kvinnorna i Västmanland och länet ligger därmed högre än snittet i Sverige där 17 procent av kvinnorna röker. Bland derökande männen ligger man något bättre än Sverigesnittet då 12 procent av männenröker, att jämföra med 13 procent i riket.

Trots dessa oroväckande siffror satsade svenska politiker förra året bara 10 miljoner kronor på tobaksprevention. Detta kan jämföras med de 258 miljoner som satsades på att begränsa bruket av alkohol och narkotika. Tobakens effekter på folkhälsan har dockinte minskat. Varje år börjar 16 000 ung-domar att röka. Totalt kostar tobaken i Sverige 26 miljarder kronor per år i vård och uteblivna arbetsinkomster.

Vi föreslår att regeringen tänker om, höjer ambitionerna och inför en nollvision förtobak. En nollvision innebär att vi hjälpervåra ungdomar att inte börja röka - en kraftansamling så att vi kan få ett rökfritt Sverige i framtiden. En nollvision förpliktigar också till att ge det stöd som krävs, för den som vill fimpa för gott. Det är något som hela samhället har ett intresse av, och som vi måste ta ett gemensamt ansvar för.

En Sifo-mätning gjord på uppdrag avCancerfonden visar att även majoritetenav ungdomar mellan 15 och 29 år vill se hårdare tag mot rökningen, bland annat genom förbud mot försäljning av tobak i livsmedelshandeln och striktare kontroll av gällande 18-årsgräns. Siffrorna visar att ungdomarna ber oss vuxna om hjälp.

Ett totalförbud mot tobak skulle skapa fler problem än det löste. Däremot skulle begränsningar av tillgängligheten ha betydande effekt. Av de ungdomar som själva röker uppger 63 procent att de skulle röka mindre om det var svårare att få tag på tobak. Bland flickorna är andelen ännu högre. Som vuxna har vi ett ansvar att hjälpa.

Det är hög tid att tobak slutar säljas i mataffärer. Ett klokt initiativ vore att handeln frivilligt kom överens om ett säljstopp. ICA-handlaren Mats Calla i Umeå har tagit steget och valt att inte sälja tobak i sin affär. Fler handlare behöver ta ett steg i samma riktning, och de behöver uppmuntran från skolor, vården och föräldrar att göra det.

Cigaretter är fortfarande alldeles för lätt att få tag på. Information i skolor, fler rök-avvänjare på vårdcentralerna, minskad tillgänglighet och bättre tillsyn av de som säljer tobak är bara några exempel. Det viktigaste är dock att regeringen tar frågan på allvar och börjar agera.

Tobakens enda vinnare är tobaksbolagen. Samhället behöver motkrafter mot detta. Det är dags för en nollvision för tobak där vi gör allt för att unga inte ska börja röka. Låt Sverige gå mot en rökfri framtid. Låt oss hjälpa våra ungdomar att vara rökfria. Det är devärda!

Ursula Tengelin

generalsekreterare Cancerfonden

Professor Bengt Westermark

ordförande Cancerfondens forskningsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons