Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carema: Skattepengar ska användas effektivt

Tv-programmet Kalla fakta har, inspirerat av Michael Moores dokumentärfilm "Sicko" om sjukvården i USA, gjort en granskning av privat utförd primärvård i Västmanland.

Annons

Programmet sändes i torsdags. Tre patienter, som alla fått sina behandlingar fördröjda, fick komma till tals. Kritik riktades mot ett fåtal privat drivna vårdcentraler som i jämförelse med landstingets vårdcentraler remitterar mycket färre patienter till sjukgymnast och psykoterapi samt tar färre prover.

Anledningen skulle vara att en större andel av ersättningen från landstinget då skulle kunna gå till läkarens eget bolag.

Carema primärvård står för en betydande del av primärvården i Västmanland. Ingen av de granskade mottagningarna ingår i vår verksamhet. Vi driver Västerås Nya vårdcentral, Eriksborgs och Vallby Nya vårdcentraler i Västerås samt Köpings Nya vårdcentral. Vi tycker att det är viktigt att de problem som granskas i programmet kommer fram och vill gärna ge vår syn eftersom våra patienter säkert undrar hur vi agerar kring de frågor som togs upp.

När det gäller sjukgymnastik har vi antingen egna sjukgymnaster anställda (Västerås nya vårdcentral) eller avtal med sjukgymnastmottagningar (Eriksborg-Vallby och

Köping). På årsbasis utförs cirka 7000 behandlingar vid Eriksborg-Vallby och cirka 4600 vid Västerås nya vårdcentral, vilket är minst lika många som vid landstingets vårdcentraler. Sjukgymnasten ingår i ett team där de olika yrkesgrupperna samverkar för att hjälpa patienten.

Teamarbete är också det mest gynnsamma för behandling av patienter med psykosomatiska problem. Vi har egna heltidsanställda kuratorer med utbildning i steg 2-psykoterapi eller kognitiv terapi i Västerås. Motsvarande tjänst köps i Köping. Många patienter får hjälp med sina problem varje år.

Vi sparar inte på provtagning. Vi följer gängse medicinska rutiner. En stor mängd prover analyseras eget lab på våra vårdcentraler och vi skickar även vidare många prover för kliniskt kemiska analyser, bakteriologiska analyser och vävnadsprover till externa laboratorier. Våra kostnader för provtagning per listad patient ligger snarare över än under landstingets egna.

Inom Carema är vi öppna med våra resultat - vi använder våra styrkort som upprättas på varje enhet. Här redovisas våra kostnader, kvalitetsparametrar och en mängd annan

statistik. Vi kan bland annat visa, att vi har en god tillgänglighet, det är lätt att komma fram på telefon och vi har många patientbesök per läkare.

Debatten handlar egentligen inte om privat eller offentligt utan om kvalitet och uppföljning. Landstingen måste bli tydligare i sina kvalitetskrav på oss entreprenörer,

ställa tydliga kvalitetskrav och se till att resultaten följs upp. I Carema har vi ett gemensamt kvalitetssystem som används av våra vårdcentraler över hela Sverige.

Att tjäna pengar är bra för verksamheten. Det är en förutsättning för kompetensutveckling av personalen samt investeringar i förbättringar av lokaler och utrustning. De

senaste åren har vi investerat närmare två miljoner kronor i våra vårdcentraler i Västmanland - pengar som använts till bland annat ombyggnader och ny medicinsk utrustning.

Vi är för en offentligt finansierad vård. Vi arbetar på entreprenad för kommuner och landsting och är till för alla - inte bara för dem med tjock plånbok. Vi ser till att skattepengarna används effektivare och räcker längre. Det tjänar alla på.

Lasse Källström

vd för Carema Primärvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons