Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia Malmström (fp): Vänsterpartiet undviker frågan

På min fråga om vänstern i riksdagen i höst kommer att stödja det gamla Nicefördraget eller det nya Lissabonfördraget svarar EU-parlamentarikerna Jens Holm och Eva-Britt Svensson att de inte gillar EU över huvud taget (VLT den 2 april).

Annons

Vi vet att vänstern inte vill att Sverige ska vara med i EU alls. Det är en uppfattning allt färre svenskar delar, något jag också påpekade i min artikel. Men frågan var inte om EU ska finnas eller om Sverige ska vara med, utan vilket fördrag som ska styra EU.

Det nya Lissabonfördraget öppnar upp, effektiviserar och demokratiserar EU. Jag medger gärna att det inte är perfekt men det är det mest demokratiska fördrag EU någonsin har haft. Vänsterpartiet säger sig värna om strejkrätten - det gör jag också och den har ett starkare skydd i Lissabonfördraget än i Nicefördraget eftersom stadgan för grundläggande rättigheter, som slår fast rätten till kollektivavtal och strejk görs juridiskt bindande för alla medlemsländer.

Men vänsterpartisterna undgår än en gång frågan vad det är som är så bra med Nicefördraget. För det är det frågan gäller: Ska EU styras av Nicefördraget eller Lissabonfördraget? Efter sex års diskussioner är det de alternativ som finns.

Holm och Svensson stödjer inget fördrag skriver de. Nej precis. Det är därför vänsterpartisterna vill ha en folkomröstning - men om EU-medlemskapet och inte om Lissabonfördraget. Då vore det klädsamt om de sade det öppet istället för att låtsas värna om Nice-fördraget.

Cecilia Malmström

EU-minister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons