Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern kör med dubbla budskap

Annons

Grunden för Europasamarbetet är att självständiga stater samarbetar och tillsammans utvecklar fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer mellan medlemsländerna.

Till stora delar har arbetet varit framgångsrikt inte bara för EU som organisation men även för medlemsländerna och medborgarna. Att tio nya medlemsländer anslöts den 1 maj visar på EU-samarbetets framgångar och betydelse.

Det finns nu risk att denna framgångsutveckling bromsas, ja rent av ohjälpligt förstörs genom att partier som centern och folkpartiet driver frågan att EU ska utvecklas till en sorts Europas förenta stater. Med allt vad det innebär av centralstyre, krav om beskattningsrätt och att unionen ska lägga under sig fler områden att reglera.

Min uppfattning är att bildandet av en federativ europeisk statsbildning varken främjar utvecklingen att beslut ska tas på lägsta närmaste nivå och helst av medborgarna själva eller leder till att politiker får mindre att säga till om.

Centerpartiet är ett lysande exempel på hur man i EU-valrörelsen driver dubbla politiska budskap. Dels säger sig centern vilja ha "ett smalare men vassare EU" som centerkandidaten Lena Ek presenterar sin EU-vision i VLT den 19 maj. Dels pratar sig EU-kandidaten Fredrick Federley (c) i Svenska Dagbladet den 25 maj varm för bildandet av Europas förenta stater med allt vad det innebär.

Europas förenta stater blir varken litet eller vasst snarare stort och tungt. Ekvationen går inte ihop - det brukar inte dubbla budskap göra när man synar dem.

TOMAS HÖGSTRÖM (m) Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons