Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet: Ta initiativ till en Mälardalsregion

Annons

Mälardalen är Sveriges största tillväxtregion och vi har nu möjligheter att tillsammans utveckla den. För att göra det krävs politiska initiativ från oss som bor i regionen.

Centerpartiet i Västmanland är tydliga förespråkare för en Mälardalsregion för att stärka näringslivet, skapa fler arbetstillfällen, förbättra kommunikationerna,

stärka miljöarbete, utveckla kulturen och en ge en trygg sjukvård.

Idag samlas företrädare för de politiska partierna i Västmanland för att diskutera länets framtid och förutsättningarna för att bilda en större region. Det är ett viktigt möte som kommer att påverka oss som bor här lång tid framöver.

Frågan om ny regionbildning handlar om demokrati och att stärka utvecklingsmöjligheterna. Genom skapandet av

regioner blir det möjligt att flytta beslut från riksnivå till regionnivå.

Det ökar möjligheten för lokal påverkan och anpassning och möjligheten att vara med i beslutsprocessen. För centerpartiet är det viktigt att besluten fattas så nära de människor som berörs som möjligt.

Erfarenheterna från de försök som gjorts i Sverige visar på flera mycket positiva effekter när besluten blir mer lokala. Det skapas en starkare partner för att diskutera utvecklingen av näringslivet och därmed skapa fler arbetstillfällen. Det blir ett starkare inflytande över kommunikationer och kollektivtrafik.

Västra Götaland och Skåne är tydliga exempel på hur kollektivtrafiken kan förbättras. Det tjänar invånarna på och det tjänar miljön på. Erfarenheten visar också att miljöarbetet förstärks och att kulturlivet kan utvecklas.

Det är ovanstående områden som är de centrala i en regionbildning och som innebär en förbättring för västmanlänningarna. Regionen har också ett ansvar för sjukvårdsfrågor.

Även här ger en region bättre förutsättningar för att utveckla vården. Genom att det blir en större region blir det lättare att öka samverkan mellan de olika sjukhusen och därmed förbättra vården.

För centerpartiet i Västmanland är en Mälardalsregion inklusive Stockholm den region vi vill se.

Det finns en stark naturlig koppling med gemensam natur och miljö, inte minst där vi alla är beroende av Hjälmarens och Mälarens vatten. Det är en gemensam arbetsmarknad som kommer att förstärkas med bättre kommunikationer i framtiden.

Det är viktigt för oss som bor i Västmanland att vi får en region. Det är något centerpartiet arbetat för länge och det är med stor tillförsikt vi nu tar del i processen att skapa en Mälardalsregion.

Magnus Kindbom (C)

distriktsordförande

Carola Gunnarsson (C)

kommunalråd Sala

Birgitta Andersson (C)

landstingsråd

Jörgen Johansson (C)

riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons